Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny barszczyk czerwony Zewy
Do jednego wlać 2 l wody, dodać obrane i umyte warzywa czyli marchew, por, seler i pietruszkę.
Dodać suszone prawdziwki i przyprawy oprócz octu i majeranku i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
Dodać majeranek, zagotować.
Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do drugiego garnka, wlać 2,5 l wody dodać kilka łyżek octu i zagotować.
Wyłączyć ogień.
Z wywaru warzywnego wyjąć marchew, por, pietruszkę i seler ( można pokroić, dodać majonezu i zrobić szybką sałatkę ) i do tego garnka przez sitko przelać wywar buraczany.
Odstawić na kilkanaście minut do przegryzienia się smaków i w miarę potrzeby jeszcze doprawić.
Barszczyk ma mieć słodko, kwaśno pikantny smak.
Podawać z pasztecikami, pierogami lub krokietami na wigilijną kolację.