Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pizzę

  • drożdże świeże

    15 g
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • woda letnia

    180 ml
  • mąka pszenna

    225 g
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • olej

    30 ml

Składniki na sos pomidorowy

  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa do pizzy

  • oliwa z oliwek

    1 łyżka

Dodatkowo

  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
  • rukola

    2 garście
  • suszone pomidory

    6-7 szt
  • oliwki zielone

    2 łyżki
  • ser mozarella

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą
Przygotowanie ciasta na pizzę:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Krok 2 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).
Krok 3 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą
Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Krok 4 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą
Przygotowanie pizzy:

Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.
Krok 5 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez 15-20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”

Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1young

04.12.2014 16:10
apetyczna ta pizza :)

ada.la

04.12.2014 11:31
z rukolą jeszcze nie miałam okazji jeść

Hrabina w kuchni

03.12.2014 21:51
Ma wszystko co lubię :)

wioleczka83

03.12.2014 20:48
super przepis

Barbara13

03.12.2014 19:32
bardzo apetycznie się prezentuje :)

Renata22

03.12.2014 18:19
Świetna! Poczęstowałabym się kawałkiem!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat