Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pizzę - 3 przepisy

Ciasto na pizzę - 3 przepisy

Jak zrobić ciasto na pizzę - 3 przepisy na różne rodzaje placków: cienki, chrupiący i grubszy. Wybierz przepis na ulubiona pizzę.

Pizza - ta włoska potrawa zdobyła popularność tak wielką, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Okrągły placek z przeróżnymi dodatkami kochają chyba wszyscy. Czy aby zjeść dobrą pizzę, trzeba zarezerwować weekend we Włoszech? Niekoniecznie! Z dobrym przepisem można przygotować to danie we własnej kuchni. Czytaj dalej i poznaj sekret idealnego ciasta do pizzy.

Grube czy cienkie ciasto na pizzę – jakie wybrać? 

Jedni nie wyobrażają sobie pizzy bez miękkiego i puszystego ciasta, które stanowi solidną podstawę dla pozostałych składników. To pizza w amerykańskim stylu – na wyrośniętym, sycącym cieście. Ciekawą wariacją jest Chicago deep dish pizza. W wersji mocno serowej i bardzo sycącej – pieczona w głębszym naczyniu.  Składniki układane są na niej na grubym, drożdżowym cieście w odwrotnej niż zwykle kolejności – począwszy od żółtego sera na spodzie. 

Chicago i Neapol dzieli prawie 8 tysięcy kilometrów. Aby pokonać taką odległość, potrzeba około 13 godzin lotu. Równie wiele dzieli amerykańską i włoską pizzę. Ta druga charakteryzuje się cieniutkim, chrupiącym i delikatnym ciastem. Oryginalnie jest ono wypiekane w opalanym drewnem piecu, dzięki czemu zyskuje drzewny aromat. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować pyszną włoską potrawę w tradycyjnym piekarniku.

Co ważne, i cienkie, i grube ciasto składają się z tych samych, prostych i łatwo dostępnych składników. Różni je natomiast czas pieczenia – grubsza wersja będzie potrzebowała więcej czasu w piekarniku.

Zaproś swoich gości w kulinarną podróż bez wychodzenia z domu – zaserwuj domową pizzę we włoskim lub amerykańskim stylu. Oto nasze trzy przepisy na ciasto do pizzy, które zawsze wychodzi.

 

Sprawdzony przepis na ciasto na pizzę – 3 propozycje

 

Podstawowe składniki na ciasto na pizzę to:

  • drożdże – suche lub świeże
  • woda
  • mąka pszenna,
  • oliwa
  • odrobina cukru i soli

To podstawowe składniki, których potrzebujesz, aby zrobić klasyczną pizzę we włoskim stylu oraz jej wyjątkowo chrupiącą wersję. Jeśli zamiast cienkiego ciasta, wolisz to grubsze, bardziej puszyste i pożywniejsze, do składników możesz dodać także mleko oraz piwo.

Przepisy na ciasto na pizzę zaczynamy od klasyki. Podstawowe składniki pozwolą Ci uzyskać pizzę w stylu włoskim. Margerita to bardzo skromna wersja pizzy, dlatego niezwykle ważne jest w niej dobre ciasto. Trafia na niego jedynie sos pomidorowy, mozzarellę i listki świeżej bazylii. Niewiele elementów, ale to wystarczyło, aby zachwycić smakiem samą włoską królową Małgorzatę Sabaudzką, od której imienia wzięto nazwę pizzy

Ciasto na pizzę margerita

 

Składniki:

Rozczyn:

  • suche drożdże - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól himalajska Prymat - ½ łyżeczki
  • mąka pszenna przesiana - 2 łyżki
  • ciepła, ale niegorąca woda - 150 ml
  • mąka pszenna przesiana - 250 g

Pozostałe składniki:

  • oliwa - ½ szklanki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka 
  • pomidory pelati pokrojone w kostkę - 200 g
  • ser mozzarella - 4 sztuki

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat
  • Pieprz czarny mielony Prymat
  • Oregano Prymat
  • Cukier 

Do dekoracji:

  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

1.     Drożdże mieszamy z cukrem, solą, 2 łyżkami mąki, wodą i odkładamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn wyrośnie (około 20 do 30 minut).

2.     W dużej misce mieszamy mąkę (250 g) ze szczyptą soli i oliwą.

3.     Następnie dodajemy rozczyn, wyrabiamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.

4.     Tak przygotowane ciasto dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce.

5.     Na patelni na oliwie smażymy przez kilka minut przecier pomidorowy, wlewamy pomidory pokrojone w kostkę, dusimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia.

6.     Mozzarellę kroimy w plastry.

7.     Placki pizzy smarujemy dokładnie schłodzonym sosem, nakładamy plastry sera i wkładamy do nagrzanego na 250 stopni Celsjusza na 10 do 15 minut, aż ranty ciasta zrobią się złociste.

8.     Przed podaniem pizzę posypujemy listkami bazylii.

Druga propozycja to coś dla osób, które kochają, kiedy ciasto jest chrupiące. Choć składniki ciasta są takie, jak w poprzednim przepisie, zwróć uwagę na nieco inne gramatury i sposób przygotowania.

Chrupiące ciasto na pizzę z drożdżami

 

Składniki:

  • drożdże świeże - 2g
  • ciepła woda - 1 szklanka
  • mąka do pizzy typ 00 - 3 szklanki
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól himalajska Prymat - 1 płaska łyżeczka

Sposób przygotowania:

1.     Drożdże łączymy z wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aż będą się pieniły.

2.     Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, oliwę, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto.

3.     Następnie ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.

4.     Wyrośnięte ciasto układamy na desce oprószonej mąką, uderzamy wałkiem, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.

5.     Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i formujemy spody do pizzy.

6.     Ciasto powinno być bardzo cienkie – na 2-3 milimetry – wtedy będzie chrupiące.

7.     Aby pizza była jeszcze bardziej chrupiąca, blaszkę posypujemy mąką i układamy pizzę.

8.     Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 250 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż brzegi będą złociste.  

Na tak przygotowane ciasto możesz nałożyć ulubione dodatki. Nie zapomnij oczywiście o pomidorowym sosie, na który przepis znajdziesz wyżej.

Jeśli lubisz, gdy ciasto jest grubsze, wyjątkowo chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, sprawdź koniecznie naszą kolejną recepturę. Tym razem pizza na cieście z dodatkiem jasnego piwa oraz mleka. Wśród dodatków znajduje się wędlina lub kiełbasa. Wykorzystaj tę, którą lubisz najbardziej, np. pepperoni lub salami, a nawet kindziuk.

 

Ciasto na domową pizzę z jasnym piwem

 

Składniki:

Rozczyn:

  • świeże drożdże - 2,5 g
  • cukier - 10 g
  • ciepłe mleko - 50 ml

Pozostałe składniki ciasta:

  • mąka pszenna przesiana - 1 kg
  • sól himalajska Prymat - ½ łyżeczki
  • oliwa - 50 ml
  • ciepła, niegorąca woda - 300 ml
  • jasne piwo - 170 ml

 

Dodatki do pizzy:

  • oliwa - ½ szklanki
  • przecier pomidorowy - 1 łyżka 
  • pomidory pelati pokrojone w kostkę - 200 g
  • sery mozzarella - 3 sztuki
  • salami, peperoni lub inna wędlina - 200 g
  • tarty żółty ser - 200 g

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat
  • Pieprz czarny mielony Prymat
  • Cukier 

 Do dekoracji:

  • oregano Prymat
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania:

1.     Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem. Odkładamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn wyrośnie (około 20 do 30 minut).

2.     W dużej misce mieszamy przesianą mąkę ze szczyptą soli, oliwą, wodą i piwem.

3.     Następnie dodajemy rozczyn, wyrabiamy składniki na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.

4.     Tak przygotowane ciasto dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i raz jeszcze odkładamy w ciepłe miejsce.

5.     Na patelni na oliwie smażymy przez kilka minut przecier pomidorowy.

6.     Wlewamy pomidory pokrojone w kostkę, dusimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. oregano  i cukrem. Przygotowany sos odstawiamy do schłodzenia.

7.     Odsączoną z sosu mozzarellę kroimy w plastry.

8.     Placki pizzy smarujemy sosem, nakładamy plastry sera mozzarella, pokrojoną wędlinę i posypujemy całość żółtym serem.

9.     Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego na 250 stopni Celsjusza piekarnia na 10-15 minut, aż ranty ciasta zrobią się złociste.

10. Przed podaniem posypujemy pizzę oregano i listkami bazylii. 

        

Sprawdź także nasz przepis na szybkie ciasto na pizzę. W tym przypadku nie musisz czekać na rozczyn. Wystarczy 15 minut, aby cieszyć się swoim ulubionym plackiem. Cienkie, chrupiące i idealnie wypieczone ciasto to strzał w dziesiątkę!

Aby zadbać o estetykę, pizzę warto udekorować świeżą bazylią i posypać suszonym oregano – idealnie podkreśli ono smak pomidorowego sosu i przeniesie Cię do słonecznej Italii.

 

Popularne rodzaje pizzy

Pizza nigdy się nie nudzi. Przede wszystkim dlatego, że na ulubionym placku możesz układać wiele różnorodnych kombinacji składników. Jakie są najpopularniejsze rodzaje pizzy? Zainspiruj się i wybierz, jak będzie smakować Twoja domowa pizza.

 

  • pizza Margerita – wypróbuj tę z naszego przepisu,
  • pizza z tuńczykiem i rukolą – dodaj także suszone pomidory, oliwki i ser mozzarellę,
  • pizza Capricciosa – uwielbiana przez Polaków pizza z pieczarkami i szynką,
  • pizza Pepperoni – z pikantnym salami,
  • pizza Hawajska – z szynką i ananasem – budzi wiele kontrowersji, ma tylu samo fanów co przeciwników,
  • pizza na słodko z owocami polanymi czekoladowym sosem – to deserowa wariacja na temat pizzy,
  • domowa pizza z ulubionymi składnikami – warto puścić wodze fantazji i samodzielnie komponować smaki. Przygotowanie takiej pizzy może być też świetnym sposobem na niemarnowanie żywności – wykorzystaj to, co aktualnie masz w lodówce. 

Więcej przepisów i wskazówek na temat przygotowania pizzy znajdziesz na stronie Doradca Smaku.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak