Przepis i sposób przygotowania na: Rozmarynowa focaccia
Do misy robota wsypujemy pozostałą mąkę. Dodajemy miałką sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, pozostałą wodę i drożdże.
Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie spód tortownicy smarujemy oliwą z oliwek lub wykładamy papierem do pieczenia.
Dłonie smarujemy obficie oliwą z oliwek. Zagniatamy ponownie ciasto i rozwałkowujemy je koło o średnicy odpowiadającej średnicy tortownicy (28-30 cm). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem lub naciskamy palcem wskazującym. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Układamy pokrojone na pół pomidorki. Posypujemy obficie rozmarynem oraz solą gruboziarnistą.
Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni.