Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem

odc. 46 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szybki przepis na omlet z szynką i parmezanem polecany przez Mistrza Kuchni i Doradcę Smaku Michela Morana.

Pyszne śniadanie już 15 minut! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt.
  • parmezan

    4 plastry
  • parmezan starty

    100 g
  • szynka parmeńska

    100 g
  • szynka parmeńska suszona

    4-6 plastrów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem

Omlet z szynką parmeńską i parmezanem nie wymaga wielu składników i łatwo go przygotujesz w zaledwie 15 minut. 

Zobacz jak krok po kroku przygotowuje go Michel Moran.

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Jajka wbijamy do miski i ubijamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Szynkę parmeńską kroimy w cieniutką kosteczkę i wrzucamy do jajek. Następnie dosypujemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. Doprawiamy lekko solą, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i posypujemy natką pietruszki. Wszystko energicznie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Teraz przygotowujemy szalotki, które kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do miseczki.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek oraz kawałek masła. Następnie wylewamy całą zawartość miski. Delikatnie mieszamy, czekamy aż omlet się zetnie od spodu.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Zawijamy w półkole, pozwalamy omletowi „dojść” tak, żeby ściął się również w środku.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto

Wykładamy na talerz. Na omlet kładziemy kilka kawałków suszonej szynki parmeńskiej i plastry parmezanu.

Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat