Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem

odc. 46 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt.
  • parmezan

    4 plastry
  • parmezan starty

    100 g
  • szynka parmeńska

    100 g
  • szynka parmeńska suszona

    4-6 plastrów
  • gałka muszkatołowa mielona

  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • oliwa

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Jajka wbijamy do miski i ubijamy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Szynkę parmeńską kroimy w cieniutką kosteczkę i wrzucamy do jajek. Następnie dosypujemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy. Doprawiamy lekko solą, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i posypujemy natką pietruszki. Wszystko energicznie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Teraz przygotowujemy szalotki, które kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do miseczki.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek oraz kawałek masła. Następnie wylewamy całą zawartość miski. Delikatnie mieszamy, czekamy aż omlet się zetnie od spodu.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Zawijamy w półkole, pozwalamy omletowi „dojść” tak, żeby ściął się również w środku.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem foto
Wykładamy na talerz. Na omlet kładziemy kilka kawałków suszonej szynki parmeńskiej i plastry parmezanu. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat