Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
500 g -
sól
1 łyżeczka -
woda
300 ml -
drożcze
40 g -
cukier
1 łyżka -
oliwa
100 ml -
sos pomidorowy
-
pomidory krojone z puszki
200 ml -
oliwa
200 ml -
ząbek czosnku
2 szt -
sól
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Smaki Świata: Pizza z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami
1 pęczek rukoli
200 g serka ricotta
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
8 pokrojonych Pomidorów suszonych Smak
4 duże kapary
2 pokrojone świeże pomidory bez skóry
2 łyżeczki Oregano Prymat
2 łyżki małych kaparów z zalewy
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać oregano i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.
Tak przygotowaną pizzę można skropić białym kremem balsamino.
Komentarze (4)