Smaki Świata: Pizza z rukolą, serem ricotta i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    300 ml
  • drożcze

    40 g
  • cukier

    1 łyżka
  • oliwa

    100 ml
  • sos pomidorowy

  • Pomidory krojone z puszki

    200 ml
  • oliwa

    200 ml
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodatki:
1 pęczek rukoli
200 g serka ricotta
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
8 pokrojonych Pomidorów suszonych Smak
4 duże kapary
2 pokrojone świeże pomidory bez skóry
2 łyżeczki Oregano Prymat
2 łyżki małych kaparów z zalewy


Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać oregano i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.
Tak przygotowaną pizzę można skropić białym kremem balsamino.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 18.03.2018 18:06
Uwielbiam domową pizzę, a taka musi być świetna! Już czuję jej aromat!
joanna__s 06.01.2013 21:54
Rewelacja. Jadłam kiedyś pizzę z rukolą i wiem, że tego smaku się nie zapomina. Trzeba koniecznie dodać do swojego menu, żeby zaskoczyć gości.
miszelka 02.06.2012 19:46
uwielbiam pizzę z rukolą....
treonina 30.04.2012 22:03
wygląda apetycznie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat