Smaki Świata: Frittata z pomidorami malinowymi, oliwkami, bazylią i salami

Smaki Świata: Frittata z pomidorami malinowymi, oliwkami, bazylią i salami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory malinowe

    3 szt.
  • salami

    100 g pikantne
  • oliwki czarne Smak

    50 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżki
  • jajko

    8 szt.
  • śmietana kremowa 36%

    120 ml
  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

    1 opakowanie
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Smaki Świata: Frittata z pomidorami malinowymi, oliwkami, bazylią i salami

Kroki postępowania

Krok 1 - Smaki Świata: Frittata z pomidorami malinowymi, oliwkami, bazylią i salami foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Smaki Świata: Frittata z pomidorami malinowymi, oliwkami, bazylią i salami foto
Pomidory umyć, sparzyć i pokroić na plastry. Posypać przyprawą do bruschetty i odstawić.
Krok 3 - Smaki Świata: Frittata z pomidorami malinowymi, oliwkami, bazylią i salami foto
Oliwki pokroić na połówki, salami na plasterki. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do około 180˚C.
Krok 4 - Smaki Świata: Frittata z pomidorami malinowymi, oliwkami, bazylią i salami foto
Na patelni przesmażyć plasterki salami, dodać masę jajeczną, pomidory i oliwki. Posypać wierzch ziołami prowansalskimi. Smażyć około 1,5 minuty na średnim ogniu, a następnie włożyć do piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut do momentu, aż masa będzie ścięta. Zawartość saszetki z sosem włoskim wsypać do miseczki, dodać 3 łyżki oliwy oraz 3 łyżki wody. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
Krok 5 - Smaki Świata: Frittata z pomidorami malinowymi, oliwkami, bazylią i salami foto
Frittatę podawać z bukietem ulubionych sałat polanych przygotowanym sosem włoskim.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

jejkuchnia 20.10.2017 12:59
Fajne, sycące danie.
staropolanka5 19.11.2015 14:57
ładnie wyglada na talerzu
eliza135 31.08.2015 13:24
Super danie, trzeba się skusić na zrobienie go.
JulkaTomeczek 17.08.2015 22:20
Pyszniutkie danie
miodunka 05.02.2015 13:52
Wygląda smakowicie!
anka1988 04.02.2015 10:27
Coś pysznego! jak łatwo i szybko można stworzyć coś smacznego!
Czarnula666 16.01.2015 15:43
Pychota!! O tak, malinowe ale tylko w sezonie są pyszne ;)
Justi2401 14.01.2015 17:28
Pyszna :) Uwielbiam pomidory malinowe, szczególnie gdy trwa na nie sezon :)
Katarzyna59 14.01.2015 16:35
rewelacyjna
dollce 14.01.2015 16:22
smakowite ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat