Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    700 g (do ciast drożdżowych)
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • rozmaryn

  • oregano

  • oliwki czarne

  • oliwki zielone

  • Sól morska jodowana gruboziarnista

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami
Przygotować rozczyn – letnią wodą zalać drożdże, dodać cukier wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn, dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Krok 3 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami
Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, oliwki pokroić na plasterki a czosnek przecisnąć przez praskę (można użyć czosnku granulowanego PRYMAT). Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.
Krok 4 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia formując palcami okrągły placek. Na cieście zrobić małe zagłębienia uważając by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsypać oliwki.
Krok 5 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami
Tak przygotowany placek posypać gruboziarnistą solą. Piec ok. 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Może w końcu zrobię : )

jejkuchnia

18.03.2018 18:01
Pyszności, oliwki mogę jeść codziennie. :)

ilka01

27.06.2015 08:33
super przepis :)

norweska20

26.06.2015 22:53
apetyczna propozycja

krokus

26.06.2015 20:33
musi być pyszne

2milutka

26.06.2015 18:12
Pysznie i zachęcająco!

Kuchnia Marty

26.06.2015 14:58
Mniam, uwielbiam takie włoskie "pieczywo". Puszyste i delikatne i do tego oliwki! Super

aginaa

26.06.2015 13:11
wyglada bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat