Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    700 g (do ciast drożdżowych)
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • rozmaryn

  • oregano

  • oliwki czarne

  • oliwki zielone

  • Sól morska jodowana gruboziarnista

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
Przygotować rozczyn – letnią wodą zalać drożdże, dodać cukier wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn, dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Krok 3 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, oliwki pokroić na plasterki a czosnek przecisnąć przez praskę (można użyć czosnku granulowanego PRYMAT). Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.
Krok 4 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia formując palcami okrągły placek. Na cieście zrobić małe zagłębienia uważając by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsypać oliwki.
Krok 5 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
Tak przygotowany placek posypać gruboziarnistą solą. Piec ok. 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

13.03.2019 10:34
Może w końcu zrobię : )

jejkuchnia

18.03.2018 18:01
Pyszności, oliwki mogę jeść codziennie. :)

ilka01

27.06.2015 08:33
super przepis :)

norweska20

26.06.2015 22:53
apetyczna propozycja

krokus

26.06.2015 20:33
musi być pyszne

2milutka

26.06.2015 18:12
Pysznie i zachęcająco!

Kuchnia Marty

26.06.2015 14:58
Mniam, uwielbiam takie włoskie "pieczywo". Puszyste i delikatne i do tego oliwki! Super

aginaa

26.06.2015 13:11
wyglada bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat