Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Foccacia to tradycyjny włoski chlebek, który wyróżnia się puszystą strukturą, dodatkiem oliwy, który często wzbogaca się dodatkami w postaci oliwek, suszonych pomidorów i rozmarynu. Z tego przepisu przygotujecie foccacie z dodatkiem zielonych i czarnych oliwek. Będzie pysznie! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    700 g (do ciast drożdżowych)
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • oliwki czarne

    1 garść
  • oliwki zielone

    1 garść
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Smaki Świata: Focaccia z oliwkami

W niektórych regionach Włoch, foccacia stanowi bazę do pizzy, ale w większości piekarni można kupić ją jako przekąskę. Koniecznie przygotujcie ją w domu, jednak przed rozpoczęciem zapoznajcie się z przepisem. 

Kroki postępowania

Krok 1 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto

Przygotuj rozczyn – letnią wodą zalej drożdże, dodaj cukier wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie i wlej w nie rozczyn, dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek.

Krok 3 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto

Wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, oliwki pokrój na plasterki a czosnek przeciśnij przez praskę (możesz użyć czosnku granulowanego Prymat). Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek.

Krok 4 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto

Wyrośnięte ciasto przełóż na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrób małe zagłębienia, uważając, by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsyp oliwki.

Krok 5 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto

Tak przygotowany placek posyp gruboziarnistą solą. Piecz około 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Oprócz czarnych oliwek możecie wzbogacić chlebek suszonymi pomidorami, rozmarynem, a nawet z plasterkami ziemniaków ułożonymi na wierzchu ciasta. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

bietka 13.03.2019 10:34
Może w końcu zrobię : )
jejkuchnia 18.03.2018 18:01
Pyszności, oliwki mogę jeść codziennie. :)
ilka01 27.06.2015 08:33
super przepis :)
norweska20 26.06.2015 22:53
apetyczna propozycja
krokus 26.06.2015 20:33
musi być pyszne
2milutka 26.06.2015 18:12
Pysznie i zachęcająco!
Kuchnia Marty 26.06.2015 14:58
Mniam, uwielbiam takie włoskie "pieczywo". Puszyste i delikatne i do tego oliwki! Super
aginaa 26.06.2015 13:11
wyglada bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat