Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mąka pszenna
700 g (do ciast drożdżowych) -
woda
300 ml -
drożdże świeże
30 g -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 szczypta -
czosnek
3 ząbki -
oliwa
2 łyżki -
rozmaryn
1 szczypta -
oregano
1 szczypta -
oliwki czarne
1 garść -
oliwki zielone
1 garść -
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Smaki Świata: Focaccia z oliwkami
W niektórych regionach Włoch, foccacia stanowi bazę do pizzy, ale w większości piekarni można kupić ją jako przekąskę. Koniecznie przygotujcie ją w domu, jednak przed rozpoczęciem zapoznajcie się z przepisem.
Kroki postępowania


Przygotuj rozczyn – letnią wodą zalej drożdże, dodaj cukier wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie i wlej w nie rozczyn, dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek.

Wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, oliwki pokrój na plasterki a czosnek przeciśnij przez praskę (możesz użyć czosnku granulowanego Prymat). Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek.

Wyrośnięte ciasto przełóż na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrób małe zagłębienia, uważając, by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsyp oliwki.

Tak przygotowany placek posyp gruboziarnistą solą. Piecz około 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
Oprócz czarnych oliwek możecie wzbogacić chlebek suszonymi pomidorami, rozmarynem, a nawet z plasterkami ziemniaków ułożonymi na wierzchu ciasta.
Komentarze (8)