Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory po grecku

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
czosnek 3 główki
ser feta 2 opakowanie
oliwki czarne 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku
przyprawa do dań kuchni greckiej 1 do smaku
oliwa 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory po grecku

Kroki postępowania

1
Pomidory myję, kroję na pół wzdłuż i wydrążam pestki łyżeczką, które wykorzystuje później do zupy pomidorowej. Przesmażam je, i nic się nie marnuje.
Krok 1 - Suszone pomidory po grecku  foto
2
Blaszki od piekarnika mam ich dwie wykładam papierem do pieczenia. Na nich ciasno układam pomidory. Trzeci rząd układam na raszkach od piekarnika które też wykładam papierem do pieczenia.
Krok 2 - Suszone pomidory po grecku  foto
3
Wkładam do piekarnika temp 80-100 stopni na około 8-10 godzin.
Krok 3 - Suszone pomidory po grecku  foto
4
Suszyłam najpierw trzy godziny. Na noc wyłączyłam i na drugi dzień dalej suszyłam. Pomidory muszą suszyć się pomału.
Oliwę z oliwek przelewam do rondelka, ale nie całą ilość tylko stopniowo i podgrzewam do takiego momentu żeby oliwa nam się nie zagotowała a była gorąca.
Do każdego słoika na dno wsypuję szczyptę soli, dodaję 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej, przekładam wystudzone suszone pomidory. Dodaję pokrojony ser feta kawałki po kilka sztuk na słoik. Około 5 oliwek, 2 ząbki czosnku obranego, i na wierzch słoika znowu szczypta soli. Zalewam gorącą oliwą, zakręcam słoik, i odstawiam do góry dnem.
Po wystudzeniu suszone pomidory przechowuję w lodówce. Mogą stać przez całą zimę. Jeżeli chcemy użyć pomidorów słoik należy wyjąc z lodówki wcześniej, ponieważ w lodówce jest zimno i oliwa tężeje.
Krok 4 - Suszone pomidory po grecku  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.10.2016 21:32
świetny przepis
Klausia 12.10.2015 20:38
słoiczek szczęścia :)
DorotaZ 23.09.2014 17:19
Mmmmmm pyszności:)
smakowita 23.09.2014 17:01
kuszący widok
Janina 23.09.2014 16:19
Super sprawa, pyszne;)
Mniam 23.09.2014 16:00
Same pomidory smakują rewelacyjnie, a z takimi dodatkami to prawdziwa bomba :)
gosia56 23.09.2014 15:17
Madziu ;) podkradnę jeden słoiczek.
Agnieszka-87-25 23.09.2014 15:06
wspaniałe są
Konczi 23.09.2014 14:25
świetny przepis
molanka 23.09.2014 14:06
ale kolorowe
wyattearp 23.09.2014 13:09
uwielbiam takie pomidorki
Grazyna0211 23.09.2014 12:57
z dodatkiem fety na pewno świetnie smakują
Rysia 23.09.2014 12:19
Dobre,takie domowe.
ben-ka 23.09.2014 12:02
Przepyszne, w ub roku robiłam podobne,w tym roku już nie,bo moje pomidory mi nie obrodziły:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak