Przepis i sposób przygotowania na: Pancetta (surowy suszony boczek)
Po 7 dniach wyjąć boczek z lodówki , spłukać go pod bieżącą zimną wodą, wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym. Jeśli na boczku pozostanie troszkę pokruszonych ziaren to może tak zostać.
Ułożyć boczek mięsną stroną do góry i posypać pozostałą 1 łyżką czarnego pieprzu, wetrzeć w mięso. Boczek bardzo ciasno zrolować mięsną stroną do środka , ma być ciasno zwinięty tak aby w środku nie było powietrza. Następnie włożyć boczek do siatki wędliniarskiej. Powiesić w miarę chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu o temp. ok. 17-18 °C.
Suszyć pancettę przez dwa tygodnie, Jeżeli boczek wydziela słodko-pikantny zapach to znaczy, że pancetta jest już gotowa, może wisieć dłużej, oryginalna włoska pancetta suszy się kilka miesięcy.