Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54

Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól ziołowa

  • tymianek

  • pieprz czarny grubo mielony

  • Party Dip Czosnkowy Prymat

  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • batat

    0,5 kg
  • majonez

    4-5 łyżek
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • masło

    60 g
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • bułka tarta

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54 foto
Przygotowujemy masę ziemniaczaną: ugotowane wcześniej i pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki (bataty) łączymy z masłem, jajkiem oraz brązowym cukrem i miksujemy na jednolitą masę.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54 foto
Do mąki wsypujemy bułkę tartą oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54 foto
Masę z ziemniaków doprawiamy pieprzem grubo mielonym, solą ziołową oraz tymiankiem. Cały czas miksując, dodajemy mąkę z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. W razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54 foto
Przygotowujemy dip: zawartość opakowania party dip czosnkowy wsypujemy do miseczki, dodajemy majonez, jogurt i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54 foto
Obsypujemy ręce mąką i z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy małe kuleczki.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54 foto
Wrzucamy kulki na głęboki, rozgrzany olej. Smażymy około 2 minut z każdej strony. Po wyjęciu odsączamy kuleczki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 7 - Przepis Dnia V: Pączki ze słodkich ziemniaków, odc. 54 foto
Wykładamy kuleczki na talerz, podając dip w miseczce obok. Kuleczki są świetną przekąską, a mogą też stanowić doskonały dodatek do dania mięsnego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

10.05.2017 15:30
bardzo apetyczne są, do obiadu ekstra

asiatok

25.09.2016 21:16
pełne zaskoczenie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat