Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z dziczyzny z chutney jabłkowym
Są dania, które chociaż przygotowywane są sporadycznie to jednak potrafią zapaść w pamięci. Tak będzie z tym pasztetem - koniecznie podajcie go z chutney jabłkowym. Całość smakuje obłędnie.
Do przygotowania pasztetu wykorzystane zostało podgardle z sarny. Ale możecie je zastąpić inną dziczyzną.
Dodaj smalec do głębszej patelni, wrzuć pokrojoną cebulę i mieszankę przypraw - lekko podsmaż. Umyte i oczyszczone mięso przypraw solą i pieprzem. Wylej całą wodę, dodaj liść laurowy i duś do miękkości. Dodaj czerwone wino i pokrojoną w plastry wątrobę. Duś krótko. Wyciągnij liść laurowy i pozostałe przyprawy (mieszankę) i przełóż do naczynia do zapiekania.
Do nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika wstaw mięso. Zapiekaj pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
Wystudź mięso i zmiel w maszynce.
Formę keksówkę wyłożyć plasterkami boczku, nałożyć masę pasztetową. Na wierzch zawinąć wychodzące poza foremkę końcówki plasterków boczku.
Formę owinąć w folię aluminiową i piec 1 godzinę w temp. 160°C.
Po upieczeniu pasztet wystudzić, zdjąć folię i wstawić do lodówki na 2–3 godziny.
Chutney jabłkowy:
Obierz jabłka i zetrzyj dwa na grubych oczkach i jedno na drobnych.
W garnku przygotuj karmel (wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy 2 łyżki cukru). Do karmelu dodaj starte jabłka, około 1-2-centymetrowy starty imbir, połowę pokrojonej papryczki chili, pół łyżeczki cynamonu, 3 goździki i wlej jeden kieliszek wina porto.
Gotuj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Jeśli chutney ma za mocny smak, możemy złagodzić go tartym jabłkiem i gotować jeszcze chwilę.