Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurczak zagrodowy
1 sztuka -
włoszczyzna
1 pęczek -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
6-8 łyżeczek -
jajka ugotowane na twardo
2 sztuki -
groszek konserwowy
1 szklanka -
Przyprawa do potraw Kucharek
2-3 łyżeczki
Do smaku:
-
Ziele angielskie całe Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Galaretka drobiowa z jajkiem i zielonym groszkiem
Kurczaka umyć, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę obrać i pokroić na kawałki. Cebulę wraz z łupiną przekroić na pół i podsmażyć na patelni.
Kiedy kurczak się zagotuje, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, cebulę i czosnek w łupinach. Następnie dodać Przyprawę do potraw Kucharek i pozostałe przyprawy do smaku. Gotować do miękkości mięsa, przez ok. 1,5 godziny.
Po ugotowaniu wyjąć kurczaka i marchewkę, ostudzić, a wywar przecedzić.
Zimnego kurczaka obrać ze skóry i kości, pokroić na małe kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę, jajka w plastry.
Do przecedzonego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Do miseczek włożyć mięso, jajka, marchewkę, natkę pietruszki i zielony groszek. Zalać wywarem z żelatyną i wstawić do lodówki do stężenia.
1. Aby galaretka ładnie się prezentowała, warto wykorzystać np. małe filiżanki do studzenia. 2. Galaretka ładnie wyjdzie z filiżanki, jeśli na chwilę zanurzymy filiżankę we wrzątku. 3. Należy ją podawać na zimno z dodatkiem octu lub cytryny. 4. Przyprawa do potraw Kucharek sprawi, że wywar do galarety będzie miał idealny smak.![]()
Komentarze (0)