Galaretka drobiowa z jajkiem i zielonym groszkiem

Galaretka drobiowa z jajkiem i zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Galareta, zimne nóżki, studzienina, zylc lub tymbaliki to nazwy popularnej polskiej przystawki. Jest bardzo często podawana podczas rodzinnych spotkań. Jest łatwa w przyrządzeniu, o jej smaku decyduje intensywny wywar mięsno-warzywny.  

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak zagrodowy

    1 sztuka
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • żelatyna

    6-8 łyżeczek
  • jajka ugotowane na twardo

    2 sztuki
  • groszek konserwowy

    1 szklanka
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2-3 łyżeczki

Do smaku:

  • ziele angielskie całe

  • liście laurowe

  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę obrać i pokroić na kawałki. Cebulę wraz z łupiną przekroić na pół i podsmażyć na patelni.

Kiedy kurczak się zagotuje, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, cebulę i czosnek w łupinach. Następnie dodać Przyprawę do potraw Kucharek i pozostałe przyprawy do smaku. Gotować do miękkości mięsa, przez ok. 1,5 godziny.

Po ugotowaniu wyjąć kurczaka i marchewkę, ostudzić, a wywar przecedzić.

Zimnego kurczaka obrać ze skóry i kości, pokroić na małe kawałki. Marchewkę pokroić w kostkę, jajka w plastry.

Do przecedzonego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Do miseczek włożyć mięso, jajka, marchewkę, natkę pietruszki i zielony groszek. Zalać wywarem z żelatyną i wstawić do lodówki do stężenia.

Doradca Smaku
1. Aby galaretka ładnie się prezentowała, warto wykorzystać np. małe filiżanki do studzenia. 2. Galaretka ładnie wyjdzie z filiżanki, jeśli na chwilę zanurzymy filiżankę we wrzątku. 3. Należy ją podawać na zimno z dodatkiem octu lub cytryny. 4. Przyprawa do potraw Kucharek sprawi, że wywar do galarety będzie miał idealny smak.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat