Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z żurawiną
SPRAWDŹCIE PRZEPIS NA PRZEPYSZNY, DOMOWY PASZTET:
Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka razem z cebulą i czosnkiem. Zalać wodą, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na dużym ogniu do momentu zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić przez około 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.
Mięso wyjąć i ostudzić. Do wywaru mięsnego dodać bułkę, aby się namoczyła. Całe mięso trzykrotnie zmielić w maszynce. Następnie dodać żółtka, gałkę muszkatołową, żurawinę, pistacje, wcześniej odcedzoną i zmieloną bułkę, doprawić Przyprawą do potraw Kucharek – wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Wąską i podłużną formę o długości 20 cm posmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza – można również delikatnie rzucić o blat, aby masa dobrze osiadła. Z góry posypać pistacjami.
Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec przez ok. 1,5 godziny.
O CZYM PAMIĘTAĆ PRZYGOTWUJĄC DOMOWY PASZTET?