Przepis i sposób przygotowania na: Bułki razowe
Do miski wsypać oba rodzaje mąki, siemię lniane, dolać wodę, wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, przykryć ściereczką (ciasto można zostawić w misce lub wyłożyć na blat opruszony mąką).
Po wskazanym czasie zacząć wyrabiać ciasto, wedle potrzeby posypywać mąką (ja zawsze robię na średnio lepkim -potrzeba mniej mąki białej, ), formować bułki, kształt wedle uznania :).
Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Porobić kilka ukośnych lub jedno podłużne nacięcie, bułki obsypać odrobiną mąki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na 30 min. Po upływie tego czasu bułki zostawić w wyłączonym piekarniku na kilka minut, po czym wyciągnąć do wystygnięcia.
Proporcje w przepisie są na 1 blachę, na 22 sztuki bułeczek (ale wszystko zależy od wielkości lepionych bułek, bagietek czy mini chlebków -widoczne na zdjęciu).