Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po meksykańsku ostry

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
mieszanka świeżych sałat 900 g
ryż brązowy 1 szklanka
pomidory 3 sztuki
przecier pomidorowy 750 ml
woda 1 szklanka
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
sól 1 do smaku
olej rzepakowy 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 do smaku
przyprawy 1 do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po meksykańsku ostry

Kroki postępowania

1
Ryż gotuję do miękkości.
Krok 1 - Kurczak po meksykańsku ostry  foto
2
Pomidory obieram ze skórki wcześniej sparzam. Kroję w kostkę.
Krok 2 - Kurczak po meksykańsku ostry  foto
3
Pierś z kurczaka kroję na kawałki, dodaję pokrojoną cebulę
Krok 3 - Kurczak po meksykańsku ostry  foto
4
Doprawiam , czosnkiem, sóą, pieprzem cayenne, octem balsamicznym, papryką słodką, przyprawę do kurczaka, olejem. Kurczaka w marynacie odstawiam na godzinę im dłużej tym lepiej.
Krok 4 - Kurczak po meksykańsku ostry  foto
5
Na patelni przesmażam kurczaka, dodaję pomidory pokrojone, mieszankę warzyw,
Krok 5 - Kurczak po meksykańsku ostry  foto
6
dodaję przecier pomidorowy wlewam etapami w zależności jak będzie się wysmażał. Dolewam wodę jak trzeba. Warzywa duszę około 45 minut. Na końcu doprawiam przyprawą ognistą. Podaję z ryżem.
Krok 6 - Kurczak po meksykańsku ostry  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.08.2014 10:45
przepyszne danie :)
Beata23 31.07.2014 09:31
coś dla mnie
Kejti 25.07.2014 01:54
Super danie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak