Kolacja: Kurczak balsamiczny na fasolce szparagowej z pomidorkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta Hashimoto | Dzień 1 | Kolacja

Ewelina Ogrzewała, dietetyk aplikacji Peater:

„Wystarczy, że wzbogacisz tę propozycję w dodatek węglowodanowy np. brązowy ryż, a posiłek będzie pełnowartościowy. Kolacja bazująca na chudym mięsie, które dostarcza białka zapewni sytość aż do śniadania i pozwoli się zregenerować podczas nocnej przerwy.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne kolacje znajdziesz w Diecie Hashimoto, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    165 g
  • żółta fasolka szparagowa

    129 g (ok. 4/5 szklanki)
  • marchew

    41 g (ok. 1/2 szt.)
  • pomidorki koktajlowe

    106 g (ok. 6 i 1/2 szt.)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 8 g)
  • oliwa

    8 ml (ok. 1 łyżka)
  • olej rzepakowy rafinowany

    8 ml (ok. 1 łyżka)
  • miód pszczeli

    7 g (ok. 1 łyżeczka)
  • ocet balsamiczny

    9 ml (ok. 1 łyżka)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 g (ok. 2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 g (ok. 2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 g (ok. 2 szczypty)
  • ziarna sezamu

    4 g (ok. 1 łyżeczka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz i pokrój na podłużne kawałki.

2. Przygotuj marynatę mieszając połowę oliwy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie natrzyj nią mięso i ostaw na kilka godzin do lodówki.

3. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i podgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

4. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie paski.

5. Przygotuj glazurę balsamiczną: wymieszaj miód z octem, solą i drugą połową oliwy.

6. Na rozgrzanej patelni smaż mięso po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj połowę przygotowanej glazury, tak aby dokładnie pokryła mięso.

7. Na czystej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i je podsmaż. Całość posyp sezamem, solą oraz pieprzem i smaż przez około 4 minuty cały czas mieszając, tak aby warzywa pozostały chrupkie.

8. Na patelnię z warzywami przelej drugą połowę glazury i dokładnie wymieszaj.

9. Gotowe mięso przełóż na talerz, a obok ułóż warzywa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat