Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
165 g -
żółta fasolka szparagowa
129 g (ok. 4/5 szklanki) -
marchew
41 g (ok. 1/2 szt.) -
pomidorki koktajlowe
106 g (ok. 6 i 1/2 szt.) -
czosnek
1 ząbek (ok. 8 g) -
oliwa
8 ml (ok. 1 łyżka) -
olej rzepakowy rafinowany
8 ml (ok. 1 łyżka) -
miód pszczeli
7 g (ok. 1 łyżeczka) -
ocet balsamiczny
9 ml (ok. 1 łyżka) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 g (ok. 2 szczypty) -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 g (ok. 2 szczypty) -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 g (ok. 2 szczypty) -
ziarna sezamu
4 g (ok. 1 łyżeczka)
Przepis i sposób przygotowania Kolacja: Kurczak balsamiczny na fasolce szparagowej z pomidorkami
1. Mięso umyj, osusz i pokrój na podłużne kawałki.
2. Przygotuj marynatę mieszając połowę oliwy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie natrzyj nią mięso i ostaw na kilka godzin do lodówki.
3. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i podgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
4. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie paski.
5. Przygotuj glazurę balsamiczną: wymieszaj miód z octem, solą i drugą połową oliwy.
6. Na rozgrzanej patelni smaż mięso po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj połowę przygotowanej glazury, tak aby dokładnie pokryła mięso.
7. Na czystej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i je podsmaż. Całość posyp sezamem, solą oraz pieprzem i smaż przez około 4 minuty cały czas mieszając, tak aby warzywa pozostały chrupkie.
8. Na patelnię z warzywami przelej drugą połowę glazury i dokładnie wymieszaj.
9. Gotowe mięso przełóż na talerz, a obok ułóż warzywa.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.
Komentarze (0)