Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Kolacja: Kurczak balsamiczny na fasolce szparagowej z pomidorkami

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Dieta Hashimoto | Dzień 1 | Kolacja

Kurczak balsamiczny na fasolce szparagowej z pomidorkami. Wystarczy, że wzbogacisz tę propozycję w dodatek węglowodanowy np. brązowy ryż, a posiłek będzie pełnowartościowy. Kolacja bazująca na chudym mięsie, które dostarcza białka zapewni sytość aż do śniadania i pozwoli się zregenerować podczas nocnej przerwy.

 

Składniki:

pierś z kurczaka
165 g
żółta fasolka szparagowa
129 g (ok. 4/5 szklanki)
marchew
41 g (ok. 1/2 szt.)
pomidorki koktajlowe
106 g (ok. 6 i 1/2 szt.)
czosnek
1 ząbek (ok. 8 g)
oliwa
8 ml (ok. 1 łyżka)
olej rzepakowy rafinowany
8 ml (ok. 1 łyżka)
miód pszczeli
7 g (ok. 1 łyżeczka)
ocet balsamiczny
9 ml (ok. 1 łyżka)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 g (ok. 2 szczypty)
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 g (ok. 2 szczypty)
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 g (ok. 2 szczypty)
ziarna sezamu
4 g (ok. 1 łyżeczka)

Przepis i sposób przygotowania na: Kolacja: Kurczak balsamiczny na fasolce szparagowej z pomidorkami

1. Mięso umyj, osusz i pokrój na podłużne kawałki.

2. Przygotuj marynatę mieszając połowę oliwy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie natrzyj nią mięso i ostaw na kilka godzin do lodówki.

3. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i podgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.

4. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie paski.

5. Przygotuj glazurę balsamiczną: wymieszaj miód z octem, solą i drugą połową oliwy.

6. Na rozgrzanej patelni smaż mięso po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj połowę przygotowanej glazury, tak aby dokładnie pokryła mięso.

7. Na czystej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i je podsmaż. Całość posyp sezamem, solą oraz pieprzem i smaż przez około 4 minuty cały czas mieszając, tak aby warzywa pozostały chrupkie.

8. Na patelnię z warzywami przelej drugą połowę glazury i dokładnie wymieszaj.

9. Gotowe mięso przełóż na talerz, a obok ułóż warzywa.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak