Przepis i sposób przygotowania na: Maki ze szpinakiem
Kroki postępowania
2. Po wypłukaniu zostawiłam ryż w wodzie na 30 minut.
3. Nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1 (ryż:woda).
4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody.
5. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Szpinak wkładam na patelnię , podlewam woda i przez 20 minut go odmrażam.
Dodaje łyżkę oleju i smażę , posypuje 2 łyżkami suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią , dodaję sól do smaku .
Zostawiam do ostudzenia.
Nakrywamy ją folią spożywczą.
Nakładam ryż maczając ręką w wodzie wtedy lepiej się rozkłada .
Kładę nori .
Zwijam, pomagam sobie matą bambusową.
Posypuje sezamem czarnym .
Podaje z sosem sojowym.