Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maki ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maki

ryż 1 szklanka
ocet ryżowy 4 łyżki
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
nori 8 szt
wasabi 1 szt
imbir 1 szt
sos sojowy 4 łyżki

Środek

liście szpinaku 300 gram
pomidory suszone Smak 50 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Maki ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
1 . Ryż opłukałam pod bieżącą

2. Po wypłukaniu zostawiłam ryż w wodzie na 30 minut.

3. Nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1 (ryż:woda).

4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody.

5. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Krok 1 - Maki ze szpinakiem  foto
2
Szpinak:

Szpinak wkładam na patelnię , podlewam woda i przez 20 minut go odmrażam.

Dodaje łyżkę oleju i smażę , posypuje 2 łyżkami suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią , dodaję sól do smaku .

Zostawiam do ostudzenia.
Krok 2 - Maki ze szpinakiem  foto
3
Matę bambusową rozkładamy .

Nakrywamy ją folią spożywczą.

Nakładam ryż maczając ręką w wodzie wtedy lepiej się rozkłada .
Krok 3 - Maki ze szpinakiem  foto
4
lekko dociskam ryż do folii i miejscami smaruje wasabi .

Kładę nori .
Krok 4 - Maki ze szpinakiem  foto
5
Na nori kładę rzędem usmażony szpinak.

Zwijam, pomagam sobie matą bambusową.
Krok 5 - Maki ze szpinakiem  foto
6
Kroje w 1-2 centymetrowe krążki .



Posypuje sezamem czarnym .



Podaje z sosem sojowym.
Krok 6 - Maki ze szpinakiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 01.07.2014 07:03
Z chęcią się uczę może nie wyszły najładniejsze ale smakowały rodzinie , a to znaczy że będę dalej próbować z innymi smakołykami . Tak tak więcej delikatności w te rolowanie muszę włożyć . Dziękuje za opinię i wyrażenie swojego zdania i cenne uwagi pozdrawiam serdecznie Bernadetto.
BernadettaP 30.06.2014 23:24
Dokładnie to uramaki zrobiłaś :) Musisz trochę delikatniej zwijać rolki, aby były bardziej okrągłe, no i polecam też sushi ze świeżym szpinakiem (i jeśli nie próbowałaś, to koniecznie skosztuj też z krewetką w tempurze i łososiem oraz serkiem philadelphia). Ogromny plus za samodzielne przygotowanie sushi w domu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak