Przepis i sposób przygotowania na: filety z dorsza podane z batatowymi frytkami,sałatką z rukoli i majonezem ziołowym
Bataty obrać, w misce wymieszać razem z przyprawami oraz oliwą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec frytki ok.20 minut.
RYBA:
Rybę opłukać i wysuszyć. Doprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Przygotować ciasta naleśnikowe i smażyć na rozgrzanym oleju do rumianego koloru.
MAJONEZ:
Do pojemnika blendera dodać majonez (może być robiony samodzielne lub użyć ulubionego, ja użyłam domowego- przepis
w mojej księdze na majonez bazyliowy). Dodać skórkę z cytryny i świeże zioła. Całość zmiksować.
SAŁATKA:
Musztardę wymieszać z oliwą,sokiem z cytryny oraz miodem. Całość wymieszać.
Obraną marchewkę za pomocą obieraczki tworzyć cienkie paseczki. Rukolę wyłożyć na talerz, dodać marchew i przed
podaniem polać dressingiem.