Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g typ 750
jajko 5 szt
drożdże 25 g świeże
woda 100 ml
parmezan starty 150-300 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 5 łyżek
smalec 50 g

Porada

Najlepiej smakuje z szynką parmeńską, wędzonymi wędlinami i sałatkami;

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)

Kroki postępowania

1
Przygotować mąkę w dużym półmisku,zrobić dołek. Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć z letnią wodą i dodać do mąki. Lekko wymieszać z mąką, przykryć folią spozywczą i odstawić na 40-60 min.
Krok 1 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
2
W tym czasie wbić całe jaja do pojemnego naczynia, lekko roztrzepać, dodawać powoli ser i mieszać. Ilość sera można zmniejszyć lub zwiekszyć, w zależności od intensywności smaku jaki chcemy otrzymać, 100 -150 g delikatny, 200g średni, 250 g -300g mocny, sery można tez mieszać np. pół na pół- parmezan i pecorino (wg tradycji) czy grana padano;
Krok 2 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
3
Jajak z serem doprawić solą i pieprzem do smaku, na końcu dodać oliwę z oliwek i odstawić na 30-40 minut "do przejedzenia się";
Krok 3 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
4
Po tym czasie dodawać do zaczynu stopniowo ( po 1 łyżce aż do wykończenia składników) serowe jajka..
Krok 4 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
5
.. i zacząć wyrabiać narazie w naczyniu
Krok 5 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
6
.. a gdy składniki dobrze sie połączą przenieść się na stonicę i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, (ja wyrabiałam ok.20 min)
Krok 6 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
7
Następnie dodać smalec i wyrabiać jeszcze 5 minut;
Krok 7 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
8
Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 40-60 min do wyrośnięcia ( temp.pokojowa);
Krok 8 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
9
Po tym czysie wyłożyć ciasto na stolnice, delikatnie zgniatając odgazować, a następnie zagniatając brzegi do środka uformować gładką kulę ciasta;
Krok 9 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
10
Dużą okrągą formę (srednica 18-23cm), o wysokich brzegach (min.20 cm)posmarować smalcem i obsypać mąką, włożyć uformowaną wcześniej kulę ciasta zlepieniem do dołu, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięca;
Krok 10 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
11
Czas wyrastania może być różny, 1,5-2,5 h, najlepiej kierować się wysokością osiągnietą przez ciasto - ok. 18-20 cm;
Krok 11 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto
12
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, tuż przed włożeniem formy naparować go wrzucając na dno kostki lodu lub za pomocą spryskiwacza z wodą, po 20 minutach zmniejszyc temp. do 190 stopni, piec 45-50 minut,ale najlepiej skontrolować patyczkiem; Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień,kiedy to smaki serów intensyfikują się.
Krok 12 - Tradycyjny włoski chleb wielkanocny (serowy)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.06.2014 06:10
Super chlebek :))
Alex_M 28.05.2014 20:59
super chlebek :)
gibli 24.05.2014 19:20
takiego nie jadłam:)
Mniam 07.05.2014 22:21
Musiał smakować wyśmienicie.
Kejti 28.04.2014 15:25
Jadłam kiedyś podobny,smaczny jest :-)
caralajna 28.04.2014 08:01
bardzo apetyczny
fotoviderek 28.04.2014 07:17
Ależ apetyczny chlebek :)
migotka28 27.04.2014 21:47
bardzo ładnie wygląda
Lis 27.04.2014 21:32
Smakowity chlebek:)
Beatris 27.04.2014 20:44
Bardzo apetyczny chlebek:)
Megg 27.04.2014 20:41
pysznie wygląda ten chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak