Przepis i sposób przygotowania na: Roladki wołowe w sosie grzybowym
W rondelku podgrzać oliwę z łyżką masła i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Wyjąć je z rondla na talerz, a na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać grzybki, wszystko podsmażyć przez chwilę. Mięso włożyć do rondla z grzybami, następnie zalać bulionem, dodać kilka kropel sosu sojowego, estragon, jałowiec i kromkę chleba. Zamieszać i przykryć pokrywką. dusić na wolnym ogniu 15 minut.
W między czasie zrobić zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. (Rozpuścić w garnuszku masło, dosypać mąkę i smażyć aż się mąka lekko zrumieni).
Po 15 min. dodać zasmażkę do sosu, dobrze wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.
Wyjąć zawijańce, zdjąć z nich nici. Wyłożyć na talerz,polać sosem, podawać np. z pszenicą i surówką.