Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana z grzybami leśnymi
Proste, szybkie danie z kaszy gryczanej, grzybów leśnych - które są głównym bohaterem tej potrawy oraz parmezanu i masła. Taka kasza to świetny posiłek sezonowy, jeśli właśnie nazbieraliście kosz grzybów leśnych. Można je zrobić z grzybów suszony, należy jednak wcześnie je namoczyć.
* Grzyby suszone można zastąpić świeżymi, ja użyłam suszonych kapeluszy podgrzybków i prawdziwków
1. Grzyby zalać 200ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 30 minut. Wyjąć z wody, odcisnąć i odłożyć na bok. Wodę zachować.
2. Kaszę gryczaną ugotować w bulionie. Przelać na sito.
3. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wlać oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę lekko zrumienić na patelni, dodać czosnek smażyć minutę.
4. Większe kapelusze grzybów pokroić. Dodać do cebuli i czosnku. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kaszę, natkę pietruszki i wlać wodę z namoczonych grzybów. Smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Dodać łyżkę masła i wymieszać z parmezanem. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować płatkami parmezanu i listami natki pietruszki.
Smacznego!