Pierogi z grzybami leśnymi z Podlasia i duszoną cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • żółtka

    2 szt.
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • przyprawa do potraw

    1/2 łyżeczki

Farsz

  • grzyby leśne

    500 g
  • cebula

    1/2 szt.
  • włoszczyzna suszona

    2 łyżki
  • przyprawa do potraw

    1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Duszona cebula

  • cebula

    1,5 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • rosół warzywny

    150 ml
  • przyprawa do potraw

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy do niej warzywa suszone Kucharek i pokrojone grzyby. Całość podgrzewamy intensywnie mieszając, doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek, a następnie odparowujemy zbędną ilość wody, zestawiamy z ognia i studzimy.
Mąkę pszenną przesiewamy przez drobne sito na stolnicę. dodajemy żółtka i olej oraz przyprawę do potraw Kucharek. Ciasto zarabiamy na początku nożem, żeby połączyć wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Przygotowanie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości około 2 mm, a następnie używając szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy małą łyżeczką farsz z grzybów, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną przyprawy do potraw Kucharek.
Cebulę podsmażamy na patelni na oleju na złoty kolor, następnie zalewamy rosołem warzywnym Kucharek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulką okraszamy ugotowane pierogi z grzybami leśnymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 04.12.2015 21:09
nie ma nic lepszego :)
wioleczka83 12.11.2014 22:36
super pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat