Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pierogi z grzybami leśnymi z Podlasia i duszoną cebulą

4.8
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pierogi z grzybami leśnymi podanymi z duszoną cebulką. Ciasto na pierogi zrobione jest z mąki pszennej, z 2 żółtkami i olejem - dzięki temu jest elastyczne i miękkie.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna
300 gramów
żółtko jajek
2 sztuki
olej rzepakowy
2 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
woda ciepła
250 mililitrów

Farsz z grzybów leśnych do pierogów:

grzyby leśne
500 gramów
cebula
1/2 sztuki
włoszczyzna suszona
2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
olej do smażenia

Duszona cebula:

cebula
1,5 sztuki
olej
2 łyżki
masło
1 łyżka
rosół warzywny
150 mililitrów
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z grzybami leśnymi z Podlasia i duszoną cebulą

Pierogi z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas. Farsz z grzybów leśnych jest smaczny i aromatyczny. Trzeba pilnować, aby podczas duszenia odparować wodę z grzybów, żeby pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Pierogi podajemy z duszoną cebulką - tak będą smakować najlepiej. To nieco inna wersja od pierogów wigilijnych, w których łączymy grzyby leśne  z kapusta kiszoną.

1. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy do niej włoszczyznę suszoną i pokrojone grzyby. Całość podgrzewamy intensywnie mieszając, doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek, a następnie odparowujemy zbędną ilość wody, zestawiamy z ognia i studzimy.

2. Mąkę pszenną przesiewamy przez drobne sito na stolnicę. Dodajemy żółtka i olej oraz przyprawę do potraw Kucharek. Ciasto zarabiamy na początku nożem, żeby połączyć wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Zostawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło.

3. Przygotowanie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości około 2 mm, a następnie używając szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy małą łyżeczką farsz z grzybów, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną przyprawy do potraw Kucharek.

4. Cebulę podsmażamy na patelni na oleju na złoty kolor, następnie zalewamy rosołem warzywnym, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Można posolić, jeśli jest potrzeba. Gdy cebula zmięknie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulką okraszamy ugotowane pierogi z grzybami leśnymi.

Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi - zobacz!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pati 02.11.2024 15:08
Hmm… nic nie jest przy cieście napisane aby dodać wody?? Dla laików jak ja może być to niezła zmyłka…
Klausia 04.12.2015 21:09
nie ma nic lepszego :)
wioleczka83 12.11.2014 22:36
super pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak