Krem grzybowy.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    700 g
  • borowiki

    200 g
  • cebula

    2 szt.
  • tymianek

    1 opakowanie
  • czosnek granulowany

    1 opakowanie
  • woda

    1,5 l
  • masło

    100 g
  • wino białe

    50 ml
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • rosół warzywny

    2 kostki
  • pieprz biały Prymat

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem grzybowy.*. foto
Suszone grzyby myjemy, wkładamy do garnka z wodą (0,5 l), chwilę moczymy i gotujemy do miękkości ,przecedzamy a wywar redukujemy o połowę. Przestudzone grzyby wkładamy do miksera i z wywarem miksujemy na gładką pastę.
Krok 2 - Krem grzybowy.*. foto
Pieczarki i borowiki przesmażamy na patelni na ładny złoty kolor. W oddzielnym garnku na masełku karmelizujemy cebulę, dodajemy tymianek i czosnek podlewamy winem – gotujemy. Przesmażone grzyby wykładamy na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu pozostałego ze smażenia
Krok 3 - Krem grzybowy.*. foto
Wlewamy wodę i wrzucamy kostkę warzywną kucharek. Gotujemy do miękkości grzybów pod koniec dodajemy pastę z suszonych grzybów oraz przyprawy.
Krok 4 - Krem grzybowy.*. foto
Wszystko miksujemy na gładki krem, dodajemy masło i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Krem grzybowy.*. foto
Podajemy z gorącym puree ziemniaczanym albo groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata92 08.12.2015 11:38
Ciekawy pomysł :)
norweska20 23.12.2014 00:26
maga smaczna zupa
aginaa 13.12.2014 19:50
musi byc pyszny
wyattearp 09.12.2014 19:21
pyszna zupka
Agata3 09.12.2014 18:48
idealny krem :)
SylwiaMagdaSabin 09.12.2014 14:52
Prześlicznie podane, piękne zdjęcia
gosia561 09.12.2014 14:28
przepięknie podana
IwonaDD 09.12.2014 14:14
krem idealny
2milutka 09.12.2014 14:13
wow rewelacyjny!
Konczi 09.12.2014 13:59
aksamitny i piękny - zapachniało ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat