Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Risotto z portobello i parmezanem, odc. 15

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(74)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiejszy przepis to kuchnia włoska, czyli risotto z pieczarkami portobello i parmezanem! Najlepiej użyć ryżu arborio, a rosół ugotować samemu na włoszczyźnie, prażonej cebulce, czosnku, liściu laurowym i zielu angielskim.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
pieczarki portobello 1 - 2 sztuki
grzyby suszone 60 gramów
masło 2/3 kostki
ryż arborio 300 gramów
białe wino wytrawne 150 mililitrów
rosół warzywny ok. 500 mililitrów
parmezan starty 100 gramów
parmezan 20 gramów
bazylia cytrynowa 1 pęczek

Do smaku:

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Masło dodajemy kilka razy w procesie przygotowywania riosotto, aby uzyskać odpowiedni poziom kremowości. Ryżu arborio nie namaczamy i nie płuczemy przed przygotowaniem dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Risotto z portobello i parmezanem, odc. 15

Czosnek i cebulę siekamy. Pieczarki portobello kroimy w plastry. Nagrzewamy garnek i roztapiamy 1/3 kostki masła. Podsmażamy czosnek, cebulę, dodajemy pieczarki portobello i suszone grzyby. Do garnka wsypujemy ryż arborio i mieszamy, doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Danie podlewamy białym winem i mieszamy, podlewamy 100 ml rosołu warzywnego, całość mieszamy. Doprawiamy odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podlewamy 150 ml rosołu warzywnego i mieszamy, doprawiamy solą morską i znów mieszamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze rosół – jeśli widzimy, że ryż bardzo szybko wchłania). Dodajemy 1/3 kostki masła, tarty parmezan i mieszamy.  Na talerz wykładamy risotto, na wierzch dania układamy plastry parmezanu oraz dekorujemy cytrynową bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Linka2107 28.03.2019 21:46
pyszności:) ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak