Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Risotto z portobello i parmezanem, odc. 15
Czosnek i cebulę siekamy. Pieczarki portobello kroimy w plastry. Nagrzewamy garnek i roztapiamy 1/3 kostki masła. Podsmażamy czosnek, cebulę, dodajemy pieczarki portobello i suszone grzyby. Do garnka wsypujemy ryż arborio i mieszamy, doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Danie podlewamy białym winem i mieszamy, podlewamy 100 ml rosołu warzywnego, całość mieszamy. Doprawiamy odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podlewamy 150 ml rosołu warzywnego i mieszamy, doprawiamy solą morską i znów mieszamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze rosół – jeśli widzimy, że ryż bardzo szybko wchłania). Dodajemy 1/3 kostki masła, tarty parmezan i mieszamy. Na talerz wykładamy risotto, na wierzch dania układamy plastry parmezanu oraz dekorujemy cytrynową bazylią.