Doradca Smaku X: Risotto z portobello i parmezanem, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Risotto z portobello i parmezanem, odc. 15

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiejszy przepis to kuchnia włoska, czyli risotto z pieczarkami portobello i parmezanem! Najlepiej użyć ryżu arborio, a rosół ugotować samemu na włoszczyźnie, prażonej cebulce, czosnku, liściu laurowym i zielu angielskim.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki portobello

    1 - 2 sztuki
  • grzyby suszone

    60 gramów
  • masło

    2/3 kostki
  • ryż arborio

    300 gramów
  • białe wino wytrawne

    150 mililitrów
  • rosół warzywny

    ok. 500 mililitrów
  • parmezan starty

    100 gramów
  • parmezan

    20 gramów
  • bazylia cytrynowa

    1 pęczek

Do smaku:

  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

  • gałka muszkatołowa cała

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę siekamy. Pieczarki portobello kroimy w plastry. Nagrzewamy garnek i roztapiamy 1/3 kostki masła. Podsmażamy czosnek, cebulę, dodajemy pieczarki portobello i suszone grzyby. Do garnka wsypujemy ryż arborio i mieszamy, doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Danie podlewamy białym winem i mieszamy, podlewamy 100 ml rosołu warzywnego, całość mieszamy. Doprawiamy odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podlewamy 150 ml rosołu warzywnego i mieszamy, doprawiamy solą morską i znów mieszamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze rosół – jeśli widzimy, że ryż bardzo szybko wchłania). Dodajemy 1/3 kostki masła, tarty parmezan i mieszamy.  Na talerz wykładamy risotto, na wierzch dania układamy plastry parmezanu oraz dekorujemy cytrynową bazylią.

Doradca Smaku
Masło dodajemy kilka razy w procesie przygotowywania riosotto, aby uzyskać odpowiedni poziom kremowości. Ryżu arborio nie namaczamy i nie płuczemy przed przygotowaniem dania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

28.03.2019 21:46
pyszności:) ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat