Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa Prosciutto z pesto
PESTO :
W moździerzu ucieramy bazylię , posiekamy czosnek , parmezan i podprażone orzeszki piniowe.
Stopniowo dolewamy oliwę cały czas ucierając.
Mieszamy do połączenia składników.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Uwaga – składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko!
KREM :
Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.
Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę.
Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę.
Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ).
Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.
Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.
Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości.
Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu.
Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto.
Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Podajemy gorącą posypaną świeżo startym parmezanem.
Smacznego!