Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z farszem klasycznym
Rozgrzewamy patelnię z masłem, wrzucamy majeranek i pokrojoną drobniutko cebulę. Zmniejszamy ogień i posypujemy cebulę solą i cukrem. Chwilę dusimy. Zestawiamy z ognia.
Wątróbkę najpierw kroimy na mniejsze kawałki, potem wrzucamy do blendera razem z uduszoną cebulą. Miksujemy.
Zawartość blendera mieszamy z mięsem mielonym, bułką tartą oraz jajkiem. Dokładnie wyrabiamy.
Przeważnie kupuję całego kurczaka i wykrawam pierś ze skórą (tak, by skóry było nieco więcej). Mięso nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką.
Nadziewamy farszem i zawijamy skórę pod spód. Można zszyć.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.