Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na kotlety:
-
mięso z łopatki wieprzowej mielone
500 gramów -
mięso z karkówki wieprzowej mielone
300 gramów -
jajko
2 sztuki -
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki -
bułka czerstwa
1 sztuka -
cebula
2 sztuki -
czosnek
4 ząbki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
300 gramów -
olej
1/2 litra
Do smaku:
-
majeranek
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Na buraczki:
-
buraki czerwone pieczone
6 sztuk -
jabłka szara reneta
2 sztuki -
słonina wędzona w przyprawach
100 gramów -
wywar warzywny
500 mililitrów -
mąka
100 gramów
Na ziemniaki:
-
ziemniaki ugotowane
800 gramów -
masło
200 gramów -
koperek świeży
1 pęczek
Sposób przygotowania
SEKRETY POLSKIEJ KUCHNI - KOTLETY MIELONE KROK PO KROKU
Kotlety:
Na patelni przesmażyć dwie pokrojone cebule oraz cztery ząbki pokrojonego czosnku. W dużej misce wymieszać mielone mięso, jajka, zeszkloną cebulę i czosnek. Doprawić Przyprawą do potraw Kucharek, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodać zmieloną, namoczoną bułkę i pieprz do smaku. Formować kotlety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Buraki:
Buraki obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dość grubym oku. Przesmażyć słoninę pokrojoną w kostkę, dodać starte buraki i podlać wywarem, delikatnie mieszając. Doprawić Przyprawą do potraw Kucharek i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem gotowe zasmażone buraki połączyć z pokrojonymi w drobną kostkę jabłkami, całość krótko zagotować.
Ziemniaki:
W rondelku stopić masło i wrzucić pokrojone w mniejsze cząstki ziemniaki, a następnie posypać posiekanym koperkiem. Całość podgrzać.
POZNAJ SEKRET DOMOWYCH KOTLETÓW MIELONYCH
1. Kotletów nie należy układać na patelni zbyt ciasno, bo para wydzielająca się podczas smażenia utrudnia prawidłowe zrumienienie chrupiącej skórki. 2. Mięso mielone nie powinno zawierać zbyt dużo tłuszczu, ponieważ kotlety stwardnieją i skurczą się podczas smażenia. 3. Aby kotlety były chrupiące z wierzchu i soczyste w środku, należy je smażyć na gorącym tłuszczu. Najlepszy do smażenia kotletów mielonych jest smalec, tłuszcz gęsi, klarowane masło lub olej.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się