Mój przepis na…: Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim, odc. 27

odc. 27 Mój przepis na

Mój przepis na…: Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim, odc. 27

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    3 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    5-6 sztuk
  • podgrzybki

    300 g ugotowanych
  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • jajka

    3 sztuki
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • majeranek

    szczypta
  • Lubczyk Prymat

    szczypta
  • pieprz czarny grubo mielony

    szczypta
  • sól morska

    szczypta
  • krem chrzanowy Smak

    łyżka
  • olej rzepakowy

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim, odc. 27 foto
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki i grzyby leśne kroimy w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili smażenia dodajemy pieczarki i grzyby leśne. Doprawiamy do smaku solą morską, grubo mielonym pieprzem i lubczykiem.
Krok 2 - Mój przepis na…: Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim, odc. 27 foto
Do dużej miski wsypujemy bułkę tartą i wbijamy 2 jajka. Następnie do miski przekładamy farsz z patelni.
Krok 3 - Mój przepis na…: Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim, odc. 27 foto
Doprawiamy do smaku majerankiem i dokładnie mieszamy. Wg uznania możemy doprawić ponownie solą i pieprzem.
Krok 4 - Mój przepis na…: Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim, odc. 27 foto
Z zimnego ciasta francuskiego wycinamy około 6 kwadratów. Na każdy nakładamy porcję farszu. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, składamy w trójkąty i dokładnie zlepiamy. Na blaszce z pergaminem układamy paszteciki, smarujemy z wierzchu jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.
Krok 5 - Mój przepis na…: Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim, odc. 27 foto
Paszteciki podajemy z kremem chrzanowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat