Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 główka
  • kasza gryczana

    200 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    20 g
  • rosół warzywny

    1 kostka
  • woda

    2 l
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • tymianek

  • wino białe

    50 ml
  • kurki

    200 g
  • masło

    2 łyżki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • śmietanka kremowa

    500 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
Z kapusty włoskiej wykrawamy głąb i gotujemy liście w wodzie z dodatkiem cukru. Gdy liście będą miękkie i sparzone, wyjmujemy je z garnka i rozdzielamy. Przygotowujemy 2 litry bulionu warzywnego.
W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy kaszę. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do uprażonej kaszy dodajemy cebulkę, sól, pieprz i jajko. Delikatnie mieszamy farsz i formujemy kotleciki (jeśli masa jest za rzadka, dodajemy łyżkę bułki tartej).
Krok 3 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
Farsz przekładamy na liść kapusty i dokładnie zawijamy w rulon obustronnie zamknięty. Tak przygotowane gołąbki układamy na pozostałych liściach w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy przez około godzinę na małym ogniu.
Krok 4 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
Na patelni przesmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy umyte grzyby, doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem. Dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy, aż śmietanka częściowo się zredukuje i powstanie delikatny kremowy sos.
Krok 5 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
Serwujemy jako danie lub jako dodatek do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Małgorzata92 03.09.2015 13:43
Oryginalne połączenia :)
jordi 04.09.2014 15:12
ładnie wygląda,szkoda że bez mięsa
Wacław 13.08.2014 14:56
przepyszne danie :-)
Zdzisław 13.08.2014 09:08
smaczne danie jak dla mnie podano
Aleksandra/Olcia 12.08.2014 19:21
pięknie podane
Janina 12.08.2014 18:32
Świetne gołąbeczki moje ulubione i na dodatek z kurkowym sosem, mniam;)
barbara11561 12.08.2014 18:22
bardzo apetycznie kuszą:)
Triss 12.08.2014 17:57
super się prezentują. ;)
wirtualnykucharz 12.08.2014 17:52
piękne danie , smaczne
Motorek 12.08.2014 17:25
Przepysznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat