Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
kasza gryczana 200 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt.
cukier 20 g
rosół warzywny 1 kostka
woda 2 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
tymianek
wino białe 50 ml
kurki 200 g
masło 2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
śmietanka kremowa 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
2
Z kapusty włoskiej wykrawamy głąb i gotujemy liście w wodzie z dodatkiem cukru. Gdy liście będą miękkie i sparzone, wyjmujemy je z garnka i rozdzielamy. Przygotowujemy 2 litry bulionu warzywnego.
W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy kaszę. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do uprażonej kaszy dodajemy cebulkę, sól, pieprz i jajko. Delikatnie mieszamy farsz i formujemy kotleciki (jeśli masa jest za rzadka, dodajemy łyżkę bułki tartej).
Krok 2 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
3
Farsz przekładamy na liść kapusty i dokładnie zawijamy w rulon obustronnie zamknięty. Tak przygotowane gołąbki układamy na pozostałych liściach w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy przez około godzinę na małym ogniu.
Krok 3 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
4
Na patelni przesmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy umyte grzyby, doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem. Dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy, aż śmietanka częściowo się zredukuje i powstanie delikatny kremowy sos.
Krok 4 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto
5
Serwujemy jako danie lub jako dodatek do mięs.
Krok 5 - Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem kurkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 03.09.2015 13:43
Oryginalne połączenia :)
jordi 04.09.2014 15:12
ładnie wygląda,szkoda że bez mięsa
Wacław 13.08.2014 14:56
przepyszne danie :-)
Zdzisław 13.08.2014 09:08
smaczne danie jak dla mnie podano
Aleksandra/Olcia 12.08.2014 19:21
pięknie podane
Janina 12.08.2014 18:32
Świetne gołąbeczki moje ulubione i na dodatek z kurkowym sosem, mniam;)
barbara11561 12.08.2014 18:22
bardzo apetycznie kuszą:)
Triss 12.08.2014 17:57
super się prezentują. ;)
wirtualnykucharz 12.08.2014 17:52
piękne danie , smaczne
Motorek 12.08.2014 17:25
Przepysznie wyglądają
ben-ka 12.08.2014 17:22
Pewnie wolałabym z tym mięsem:)
Krzysztof15 12.08.2014 16:54
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak