Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana

odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 szt.
  • mięso mielone wieprzowe

    150 g (z dodatkiem boczku)
  • cielęcina

    150 g
  • marchew

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • pomidor

    4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 szt.
  • jajka

    2 szt.
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • musztarda rosyjska

  • rosół warzywny

    1 kostka
  • kminek cały

  • tymianek

  • liść laurowy

  • cukier

    1 szczypta
  • olej do smażenia

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
Z kapusty włoskiej wybieramy największe liście. Do mocno osolonej wrzącej wody wkładamy liście na ok. 2 minuty. Po tym czasie wkładamy je do naczynia z bardzo zimną wodą. Dzięki temu podczas pieczenia zachowają świeży zielony kolor.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
Następnie przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy mięso cielęce oraz mięso wieprzowe z odrobiną boczku. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem i wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko. Wszystko mieszamy. Dodajemy poszatkowany ząbek czosnku, a całość posypujemy kilkoma szczyptami bułki tartej i ponownie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
By przygotować wywar warzywny marchewkę kroimy w średniej wielkości kostkę. Tak samo kroimy pora oraz cebulę, szatkujemy natkę pietruszki i wyciskamy lub kroimy w drobną kostkę ząbek czosnku.Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy wszystkie składniki. Podsmażamy przez ok. 2,5 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
Po tym czasie zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy kostkę warzywną i pozostawiamy całość do zagotowania.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
Przygotowane wcześniej liście kapusty faszerujemy mięsem, zawijamy w saszetki i nadajemy formę. By kapusta nie rozpadła się w trakcie pieczenia możemy obwiązać saszetki sznurkiem.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
Faszerowaną kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wywarem warzywnym. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 160 – 180 stopni przez nieco ponad pół godziny.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni podsmażamy cienkie piórka cebuli, a po chwili dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy tymiankiem, liściem laurowym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Z faszerowanych kapust zdejmujemy sznurek i układamy je w gorącym sosie pomidorowym na patelni pokrywając je sosem również od góry.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 37: Kapusta faszerowana foto
Gdy całość się zagrzeje, danie wykładamy na talerz i podajemy z musztardą. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat