Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wołowa z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

5.0
(98)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rolady wołowe inaczej zrazy wołowe są daniem pochodzącym ze Śląska. Bardzo często roladom towarzyszą kluski śląskie i duszona kapusta czerwona. Sekretem tej potrawy jest odpowiedniej jakości mięso i jego długa obróbka. To obiad na specjalne okazje. 

Składniki:

Na rolady:

udziec wołowy 1 kilogram
boczek parzony wędzony 200 gramów
ogórki kiszone 200 gramów
kiełbasa podwawelska 100 gramów
Musztarda sarepska Prymat 1 słoik
cebula 8 sztuk
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
wywar warzywny 2 litry
olej rzepakowy 200 mililitrów
mąka 100 gramów

Na kluski śląskie:

ziemniaki ugotowane 500 gramów
mąka ziemniaczna 125 gramów
jajko 1 sztuka
sól do smaku

Kapusta:

kapusta czerwona 1/2 główki
rodzynki 100 gramów
Przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
mąka pszenna 80 gramów
masło 50 gramów
ocet jabłkowy 80 mililitrów
jabłka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wołowa z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

SPRAWDŹCIE PRZEPIS NA ROLADĘ WOŁOWĄ Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

 

Rolady:

Udziec wołowy pokroić na plastry grubości około 0,5 cm i rozklepać delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Przygotować farsz. Boczek, ogórki i kiełbasę połączyć w miseczce. Cebulę zeszklić na małej ilości oleju, dodać majeranek, przełożyć do miski z farszem i wymieszać wszystko z musztardą. Farsz nakładać na środek rozbitego płatu mięsa, obsypać Przyprawą do potraw Kucharek, zawijać w formę rolady. Tak przygotowane roladki oprószyć mąką i ułożyć ciasno w garnku na gorącym tłuszczu miejscem łączenia do dołu, obsmażyć. Zalać wywarem warzywnym tak, aby ¾ mięsa było przykryte. Dusić w garnku na wolnym ogniu około 2-3 h, co jakiś czas ewentualnie uzupełniać wyparowujący wywar.

Kapusta:

Kapustę poszatkować, wrzucić do wrzącej wody, dodać ocet, doprawić Przyprawą do potraw Kucharek i gotować do miękkości około 30 min. Kiedy kapusta będzie miękka, dodać rodzynki.

Kluski śląskie:

Przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i doprawić solą do smaku. Formować małe kulki, robiąc na górze delikatne wgłębienie. Gotować w dużej ilości osolonej wody około 10 min. Kluski należy wrzucić na mocno gotującą się wodę i zamieszać. Po chwili zmniejszyć ogień, tak aby pobyły w gorącej wodzie kolejne 6 min. Dzięki temu będą odpowiednio szkliste i gładkie, a nie poszarpane. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Danie podawać z sosem utworzonym podczas duszenia rolad.

POZNAJ SEKRET NAJPYSZNIEJSZYCH ROLAD WOŁOWYCH: 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 16:36
Ulubione danie mojego męża;)Pychotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak