Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak na butelce z piwem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
piwo 1 szt
czerwona pasta carry 1 łyżka
majeranek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak na butelce z piwem

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy pastą carry i majerankiem całego kurczaka łącznie ze środkiem, odstawiamy na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Piwo myjemy, usuwamy etykietę i pozostały klej. Przygotowanego wcześniej kurczaka nakładamy na odkapslowane piwo, tak aby szyjka butelki weszła w szyjkę kurczaka. Kurczaka stawiamy na brytfannie by podczas pieczenia soki z kurczaka i kipiące piwo spływała do naczynia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5-2 godziny ( wszystko uzależnione jest od wielkości kurczaka godzina na 1 kg kurczaka). Jeżeli piwo podczas pieczenia nie wypływa należy dosypać do niego szczyptę soli.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 02.01.2014 19:54
cały czas chodzi za mna ten przepis;)
gusia1000 07.07.2013 19:10
Mięso na medal.
iza0823 24.06.2013 22:32
najlepszy kurczak jaki można sobie wyobrazić
Bernadeta1 16.06.2013 15:49
super przepis a kurczak jest na pewno bardzo smaczny
arbuzowo 14.06.2013 20:38
a ja planuję spróbować, po zaprezentowaniu tego dania w kuchennych rewolucjach :-)
Habibi 14.06.2013 18:18
ja piekę na puszce z piwem :)
Monika10 13.06.2013 21:28
też robiłam polecam
iwi 13.06.2013 21:27
Trafiony w dziesiątkę
AnielskaSlodycz 13.06.2013 21:06
i to jest super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak