Co na obiad: Bitki wołowe w sosie pieczeniowym wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Bitki wołowe w sosie pieczeniowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bitki wołowe w sosie pieczeniowym to prawdziwy, tradycyjny, polski obiad. Zmierzcie się z przepisem Piotra Ogińskiego a Wasza rodzina na pewno będzie w niebo wzięta.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała cebula

    2 szt.
  • olej

  • masło

    80 g
  • mąka pszenna

    80 g
  • bulion

    1 l
  • pomidor

    1 szt.
  • sól morska

  • liście laurowe

    3 szt.
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • majeranek

    1 łyżka
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • udziec wołowy

    1 kg
  • przyprawa do wołowiny

    1 łyżka
  • czosnek staropolski Prymat

    2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy

  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na zimną patelnię wlewamy olej i na najniższym ogniu podsmażamy cebulę przez ok. 15 minut, tak by stała się równomiernie złota i miękka.

W tym czasie wołowinę dzielimy na 200 gramowe kawałki i rozbijamy na 1 cm kotlety. Kiedy cebula jest gotowa, patelnię ściągamy z ognia, dodajemy masło oraz mąkę i dokładnie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Bitki posypujemy przyprawami i smażmy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Usmażone bitki przekładamy do większego garnka, na tą samą patelnię dolewamy olej i delikatnie podsmażamy czosnek przez ok. 1 minutę, po czym przekładamy go do bitek. Dodajemy bulion, pomidora, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz rozmaryn, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny aż mięso będzie miękkie. 

Kiedy bitki zmiękną, do cebuli wlewamy wywar z bitek, zagotowujemy sos dokładanie mieszając, po czym przekładamy do bitek które gotujemy jeszcze 3-4 minuty, tak by mąka się ugotowała a sos zagęścił. 

Bitki podajemy z młodymi ziemniakami oraz buraczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat