Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Bitki wołowe w sosie pieczeniowym wg Piotra Ogińskiego
Na zimną patelnię wlewamy olej i na najniższym ogniu podsmażamy cebulę przez ok. 15 minut, tak by stała się równomiernie złota i miękka.
W tym czasie wołowinę dzielimy na 200 gramowe kawałki i rozbijamy na 1 cm kotlety. Kiedy cebula jest gotowa, patelnię ściągamy z ognia, dodajemy masło oraz mąkę i dokładnie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści. Bitki posypujemy przyprawami i smażmy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Usmażone bitki przekładamy do większego garnka, na tą samą patelnię dolewamy olej i delikatnie podsmażamy czosnek przez ok. 1 minutę, po czym przekładamy go do bitek. Dodajemy bulion, pomidora, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz rozmaryn, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny aż mięso będzie miękkie.
Kiedy bitki zmiękną, do cebuli wlewamy wywar z bitek, zagotowujemy sos dokładanie mieszając, po czym przekładamy do bitek które gotujemy jeszcze 3-4 minuty, tak by mąka się ugotowała a sos zagęścił.
Bitki podajemy z młodymi ziemniakami oraz buraczkami.