Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Burrito wg Piotra Ogińskiego
Łopatkę kroimy w 1.5 cm kostkę, przekładamy do miski, dodajemy czosnek, całe ćwiartki pomarańczy wyciskając sok, doprawiamy solą, chili pieprzem cayenne, cynamonem, majerankiem, przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, wrzucamy liść laurowy i gotujemy przez godzinę, tak by była lekko niedogotowana. Kiedy łopatka się gotuje do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz smalec.
Smalec dokładnie mieszamy z mąką za pomocą ręki, a kiedy oba składniki się połączą dodajemy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki i rozwałkowujemy cienkie placki które smażymy na suchej rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Upieczone tortille przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia, tak by nam nie wyschły i robimy placki aż do wyczerpania ciasta.
Następnie do miski przekładamy pokrojone pomidory, które solimy, dodajemy cebulę, awokado, chili, sok z limonki oraz oliwę, doprawiamy suszonym czosnkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ugotowaną wieprzowinę przecedzamy, suszymy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie lekko brązowa i chrupiąca.
Kiedy mięso się usmaży, do tortilli dajemy salsę, ryż, ser oraz carnitas, dokładnie zwijamy jak krokieta i tostujemy przez 2-3 minuty na suchej patelni zaczynając od strony łączenia.
Gotowe burrito podajemy z resztą salsy, kwaśną śmietaną, ćwiartkami limonki oraz sałatą lodową. Smacznego!