Co na obiad: Burrito wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zobaczcie, jak Piotr Ogiński przygotowuje klasyk kuchni meksykańskiej, czyli burrito z łopatką wieprzową, ryżem i salsą meksykańską. Idealnie doprawione przyprawą do dań kuchni meksykańskiej Prymat.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Carnitas:

  • łopatka wieprzowa

    800 g
  • pomarańcza

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat

    3 łyżeczki
  • woda

    2 l

Tortilla (10 szt.):

  • mąka pszenna

    0.5 kg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • smalec

    150 g
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Salsa:

  • pomidor

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • papryczka chili

    2 szt.
  • awokado

    1 szt.
  • sok z limonki

    1/4 szt.
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • świeża kolendra

    1 garść
  • Czosnek suszony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki:

  • ryż basmati

  • ser cheddar

  • sałata lodowa

  • kwaśna śmietana

  • limonki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę kroimy w 1.5 cm kostkę, przekładamy do miski, dodajemy czosnek, całe ćwiartki pomarańczy wyciskając sok, doprawiamy solą, chili pieprzem cayenne, cynamonem, majerankiem, przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, wrzucamy liść laurowy i gotujemy przez godzinę, tak by była lekko niedogotowana. Kiedy łopatka się gotuje do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz smalec.

Smalec dokładnie mieszamy z mąką za pomocą ręki, a kiedy oba składniki się połączą dodajemy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki i rozwałkowujemy cienkie placki które smażymy na suchej rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Upieczone tortille przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia, tak by nam nie wyschły i robimy placki aż do wyczerpania ciasta.

Następnie do miski przekładamy pokrojone pomidory, które solimy, dodajemy cebulę, awokado, chili, sok z limonki oraz oliwę, doprawiamy suszonym czosnkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Ugotowaną wieprzowinę przecedzamy, suszymy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie lekko brązowa i chrupiąca.

Kiedy mięso się usmaży, do tortilli dajemy salsę, ryż, ser oraz carnitas, dokładnie zwijamy jak krokieta i tostujemy przez 2-3 minuty na suchej patelni zaczynając od strony łączenia.

Gotowe burrito podajemy z resztą salsy, kwaśną śmietaną, ćwiartkami limonki oraz sałatą lodową. Smacznego!

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat