Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Burrito wg Piotra Ogińskiego

5.0
(67)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zobaczcie, jak Piotr Ogiński przygotowuje klasyk kuchni meksykańskiej, czyli burrito z łopatką wieprzową, ryżem i salsą meksykańską. Idealnie doprawione przyprawą do dań kuchni meksykańskiej Prymat.

Składniki:

Carnitas:

łopatka wieprzowa 800 g
pomarańcza 1 szt.
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat 3 łyżeczki
woda 2 l

Tortilla (10 szt.):

mąka pszenna 0.5 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
smalec 150 g
woda ciepła 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Salsa:

pomidor 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
papryczka chili 2 szt.
awokado 1 szt.
sok z limonki 1/4 szt.
oliwa 1 łyżeczka
świeża kolendra 1 garść
Czosnek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki:

ryż basmati
ser cheddar
sałata lodowa
kwaśna śmietana
limonki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Burrito wg Piotra Ogińskiego

Łopatkę kroimy w 1.5 cm kostkę, przekładamy do miski, dodajemy czosnek, całe ćwiartki pomarańczy wyciskając sok, doprawiamy solą, chili pieprzem cayenne, cynamonem, majerankiem, przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, wrzucamy liść laurowy i gotujemy przez godzinę, tak by była lekko niedogotowana. Kiedy łopatka się gotuje do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz smalec.

Smalec dokładnie mieszamy z mąką za pomocą ręki, a kiedy oba składniki się połączą dodajemy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki i rozwałkowujemy cienkie placki które smażymy na suchej rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Upieczone tortille przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia, tak by nam nie wyschły i robimy placki aż do wyczerpania ciasta.

Następnie do miski przekładamy pokrojone pomidory, które solimy, dodajemy cebulę, awokado, chili, sok z limonki oraz oliwę, doprawiamy suszonym czosnkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Ugotowaną wieprzowinę przecedzamy, suszymy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie lekko brązowa i chrupiąca.

Kiedy mięso się usmaży, do tortilli dajemy salsę, ryż, ser oraz carnitas, dokładnie zwijamy jak krokieta i tostujemy przez 2-3 minuty na suchej patelni zaczynając od strony łączenia.

Gotowe burrito podajemy z resztą salsy, kwaśną śmietaną, ćwiartkami limonki oraz sałatą lodową. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak