Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Carnitas:
-
łopatka wieprzowa
800 g -
pomarańcza
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
majeranek
2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt. -
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat
3 łyżeczki -
woda
2 l
Tortilla (10 szt.):
-
mąka pszenna
0.5 kg -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
smalec
150 g -
woda ciepła
1 szklanka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Salsa:
-
pomidor
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
papryczka chili
2 szt. -
awokado
1 szt. -
sok z limonki
1/4 szt. -
oliwa
1 łyżeczka -
świeża kolendra
1 garść -
Czosnek suszony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Dodatki:
-
ryż basmati
-
ser cheddar
-
sałata lodowa
-
kwaśna śmietana
-
limonki
Sposób przygotowania
Łopatkę kroimy w 1.5 cm kostkę, przekładamy do miski, dodajemy czosnek, całe ćwiartki pomarańczy wyciskając sok, doprawiamy solą, chili pieprzem cayenne, cynamonem, majerankiem, przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, wrzucamy liść laurowy i gotujemy przez godzinę, tak by była lekko niedogotowana. Kiedy łopatka się gotuje do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz smalec.
Smalec dokładnie mieszamy z mąką za pomocą ręki, a kiedy oba składniki się połączą dodajemy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki i rozwałkowujemy cienkie placki które smażymy na suchej rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Upieczone tortille przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia, tak by nam nie wyschły i robimy placki aż do wyczerpania ciasta.
Następnie do miski przekładamy pokrojone pomidory, które solimy, dodajemy cebulę, awokado, chili, sok z limonki oraz oliwę, doprawiamy suszonym czosnkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ugotowaną wieprzowinę przecedzamy, suszymy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie lekko brązowa i chrupiąca.
Kiedy mięso się usmaży, do tortilli dajemy salsę, ryż, ser oraz carnitas, dokładnie zwijamy jak krokieta i tostujemy przez 2-3 minuty na suchej patelni zaczynając od strony łączenia.
Gotowe burrito podajemy z resztą salsy, kwaśną śmietaną, ćwiartkami limonki oraz sałatą lodową. Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się