Co na obiad: Burrito wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zobaczcie, jak Piotr Ogiński przygotowuje klasyk kuchni meksykańskiej, czyli burrito z łopatką wieprzową, ryżem i salsą meksykańską. Idealnie doprawione przyprawą do dań kuchni meksykańskiej Prymat.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Carnitas:

  • łopatka wieprzowa

    800 g
  • pomarańcza

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • liście laurowe

    2 szt.
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej

    3 łyżeczki
  • woda

    2 l

Tortilla (10 szt.):

  • mąka pszenna

    0.5 kg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • smalec

    150 g
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • sól morska

Salsa:

  • pomidor

    1 szt.
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • papryczka chili

    2 szt.
  • awokado

    1 szt.
  • sok z limonki

    1/4 szt.
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • świeża kolendra

    1 garść
  • czosnek suszony

  • sól morska

Dodatki:

  • ryż basmati

  • ser cheddar

  • sałata lodowa

  • kwaśna śmietana

  • limonki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę kroimy w 1.5 cm kostkę, przekładamy do miski, dodajemy czosnek, całe ćwiartki pomarańczy wyciskając sok, doprawiamy solą, chili pieprzem cayenne, cynamonem, majerankiem, przyprawą do dań kuchni meksykańskiej, wrzucamy liść laurowy i gotujemy przez godzinę, tak by była lekko niedogotowana. Kiedy łopatka się gotuje do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz smalec.

Smalec dokładnie mieszamy z mąką za pomocą ręki, a kiedy oba składniki się połączą dodajemy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki i rozwałkowujemy cienkie placki które smażymy na suchej rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Upieczone tortille przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia, tak by nam nie wyschły i robimy placki aż do wyczerpania ciasta.

Następnie do miski przekładamy pokrojone pomidory, które solimy, dodajemy cebulę, awokado, chili, sok z limonki oraz oliwę, doprawiamy suszonym czosnkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Ugotowaną wieprzowinę przecedzamy, suszymy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie lekko brązowa i chrupiąca.

Kiedy mięso się usmaży, do tortilli dajemy salsę, ryż, ser oraz carnitas, dokładnie zwijamy jak krokieta i tostujemy przez 2-3 minuty na suchej patelni zaczynając od strony łączenia.

Gotowe burrito podajemy z resztą salsy, kwaśną śmietaną, ćwiartkami limonki oraz sałatą lodową. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat