Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Chaczapuri:
-
mąka
500 g -
drożdże
25 g -
kwaśna śmietana 18%
150 mililitrów -
mleko
200 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
żółtko jajek
-
masło
Chmeli-suneli:
-
kolendra
1 łyżeczka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/4 łyżeczki -
cząber
1 łyżeczka -
bazylia
1 łyżeczka -
natka pietruszki
1 łyżeczka -
majeranek
1 łyżeczka -
koper włoski
1 łyżeczka -
Liść laurowy suszony Prymat
5 liści -
Szafran nitki Prymat
1 opakowanie -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Satsebeli:
-
pomidory
4 szt. -
czosnek
3 ząbki -
cukier
1 łyżeczka -
oliwa
-
chmeli-suneli
4-5 łyżeczek -
świeża kolendra
1 pęczek -
bazylia świeża
12-15 liści
Nadzienie:
-
mozzarella
250 g -
ser manouri
250 g -
ser feta
250 g -
świeża kolendra
1 pęczek
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Gruzińskie chaczapuri wg Piotra Ogińskiego
Drożdże łączymy z ciepłą mieszanką śmietany i mleka, dodajemy cukier oraz 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, do wyrośnięcia drożdży. Zaczyn dodajemy do posolonej mąki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, po czym zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli-suneli i rozcieramy tak by powstał jednolity proszek. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory, cukier oraz chmeli-suneli i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy sos się zredukuje dodajemy do niego posiekaną kolendrę, bazylię oraz przyprawę chmeli-suneli jeżeli potrzeba.
W misce za pomocą widelca łączymy mozzarellę, ser manouri, fetę oraz kolendrę.
Kiedy ciasto nam wyrośnie, rozwałkowujemy kawałek wielkości dłoni w kształt prostokąta, ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta formujemy łódeczkę, rogi zawijamy do 1/3 wysokości ciasta z obu stron, a końcówki łączymy.
Ciasto przekładamy na podsypaną mąką deskę, nadziewamy farszem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika robimy wgłębienie w nadzieniu, w które wkładamy żółtko. Rogi smarujemy masłem i pieczemy jeszcze minimum 2 minuty, lub do momentu aż żółtko zetnie się tak jak lubimy.
Chaczapuri dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem satsebeli.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne, można je odrobinę podsypać mąką.![]()
Komentarze (0)