Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Gruzińskie chaczapuri wg Piotra Ogińskiego

4.9
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Oto prawdziwe, gruzińskie, serowe chaczapuri w wykonaniu Piotra Ogińskiego. Zobaczcie ponadto, jak zrobić własną przyprawę chmeli-suneli, oraz słynny, gruziński sos Satsebeli.

Składniki:

Chaczapuri:

mąka
500 g
drożdże
25 g
kwaśna śmietana 18%
150 mililitrów
mleko
200 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
żółtko jajek
masło

Chmeli-suneli:

kolendra
1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/4 łyżeczki
cząber
1 łyżeczka
bazylia
1 łyżeczka
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 łyżeczka
majeranek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
koper włoski
1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
5 liści
Sklep Prymat
Szafran nitki Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Satsebeli:

pomidory
4 szt.
czosnek
3 ząbki
cukier
1 łyżeczka
oliwa
chmeli-suneli
4-5 łyżeczek
świeża kolendra
1 pęczek
bazylia świeża
12-15 liści

Nadzienie:

mozzarella
250 g
ser manouri
250 g
ser feta
250 g
świeża kolendra
1 pęczek

Porada

Jeśli ciasto jest zbyt luźne, można je odrobinę podsypać mąką.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Gruzińskie chaczapuri wg Piotra Ogińskiego

Drożdże łączymy z ciepłą mieszanką śmietany i mleka, dodajemy cukier oraz 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, do wyrośnięcia drożdży. Zaczyn dodajemy do posolonej mąki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, po czym zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli-suneli i rozcieramy tak by powstał jednolity proszek. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory, cukier oraz chmeli-suneli i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy sos się zredukuje dodajemy do niego posiekaną kolendrę, bazylię oraz przyprawę chmeli-suneli jeżeli potrzeba.

W misce za pomocą widelca łączymy mozzarellę, ser manouri, fetę oraz kolendrę.

Kiedy ciasto nam wyrośnie, rozwałkowujemy kawałek wielkości dłoni w kształt prostokąta, ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta formujemy łódeczkę, rogi zawijamy do 1/3 wysokości ciasta z obu stron, a końcówki łączymy.

Ciasto przekładamy na podsypaną mąką deskę, nadziewamy farszem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika robimy wgłębienie w nadzieniu, w które wkładamy żółtko. Rogi smarujemy masłem i pieczemy jeszcze minimum 2 minuty, lub do momentu aż żółtko zetnie się tak jak lubimy.

Chaczapuri dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem satsebeli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak