Co na obiad: Gruzińskie chaczapuri wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Gruzińskie chaczapuri wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto prawdziwe, gruzińskie, serowe chaczapuri w wykonaniu Piotra Ogińskiego. Zobaczcie ponadto, jak zrobić własną przyprawę chmeli-suneli, oraz słynny, gruziński sos Satsebeli.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chaczapuri:

  • mąka

    500 g
  • drożdże

    25 g
  • kwaśna śmietana 18%

    150 g
  • mleko

    210 ml
  • sól morska

  • żółtko jaja

  • masło

Chmeli-suneli:

  • kolendra

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki
  • cząber

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • koper włoski

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    5 liści
  • Szafran - nitki

    1 opakowanie
  • sól morska

Satsebeli:

  • pomidory

    4 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

  • chmeli-suneli

    4-5 łyżeczek
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • bazylia świeża

    12-15 liści

Nadzienie:

  • mozzarella

    250 g
  • ser manouri

    250 g
  • ser feta

    250 g
  • świeża kolendra

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże łączymy z ciepłą mieszanką śmietany i mleka, dodajemy cukier oraz 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, do wyrośnięcia drożdży. Zaczyn dodajemy do posolonej mąki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, po czym zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli-suneli i rozcieramy tak by powstał jednolity proszek. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory, cukier oraz chmeli-suneli i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy sos się zredukuje dodajemy do niego posiekaną kolendrę, bazylię oraz przyprawę chmeli-suneli jeżeli potrzeba.

W misce za pomocą widelca łączymy mozzarellę, ser manouri, fetę oraz kolendrę.

Kiedy ciasto nam wyrośnie, rozwałkowujemy kawałek wielkości dłoni w kształt prostokąta, ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta formujemy łódeczkę, rogi zawijamy do 1/3 wysokości ciasta z obu stron, a końcówki łączymy.

Ciasto przekładamy na podsypaną mąką deskę, nadziewamy farszem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika robimy wgłębienie w nadzieniu, w które wkładamy żółtko. Rogi smarujemy masłem i pieczemy jeszcze minimum 2 minuty, lub do momentu aż żółtko zetnie się tak jak lubimy.

Chaczapuri dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem satsebeli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat