Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Gruzińskie chaczapuri wg Piotra Ogińskiego
Drożdże łączymy z ciepłą mieszanką śmietany i mleka, dodajemy cukier oraz 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, do wyrośnięcia drożdży. Zaczyn dodajemy do posolonej mąki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, po czym zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli-suneli i rozcieramy tak by powstał jednolity proszek. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory, cukier oraz chmeli-suneli i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy sos się zredukuje dodajemy do niego posiekaną kolendrę, bazylię oraz przyprawę chmeli-suneli jeżeli potrzeba.
W misce za pomocą widelca łączymy mozzarellę, ser manouri, fetę oraz kolendrę.
Kiedy ciasto nam wyrośnie, rozwałkowujemy kawałek wielkości dłoni w kształt prostokąta, ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta formujemy łódeczkę, rogi zawijamy do 1/3 wysokości ciasta z obu stron, a końcówki łączymy.
Ciasto przekładamy na podsypaną mąką deskę, nadziewamy farszem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika robimy wgłębienie w nadzieniu, w które wkładamy żółtko. Rogi smarujemy masłem i pieczemy jeszcze minimum 2 minuty, lub do momentu aż żółtko zetnie się tak jak lubimy.
Chaczapuri dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem satsebeli.