Co na obiad: Gruzińskie chaczapuri wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto prawdziwe, gruzińskie, serowe chaczapuri w wykonaniu Piotra Ogińskiego. Zobaczcie ponadto, jak zrobić własną przyprawę chmeli-suneli, oraz słynny, gruziński sos Satsebeli.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chaczapuri:

  • mąka

    500 g
  • drożdże

    25 g
  • kwaśna śmietana 18%

    150 mililitrów
  • mleko

    200 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • żółtko jaja

  • masło

Chmeli-suneli:

  • kolendra

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • cząber

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • koper włoski

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 liści
  • Szafran nitki Prymat

    1 opakowanie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Satsebeli:

  • pomidory

    4 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

  • chmeli-suneli

    4-5 łyżeczek
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • bazylia świeża

    12-15 liści

Nadzienie:

  • mozzarella

    250 g
  • ser manouri

    250 g
  • ser feta

    250 g
  • świeża kolendra

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże łączymy z ciepłą mieszanką śmietany i mleka, dodajemy cukier oraz 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, do wyrośnięcia drożdży. Zaczyn dodajemy do posolonej mąki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, po czym zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy do przygotowania chmeli-suneli i rozcieramy tak by powstał jednolity proszek. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory, cukier oraz chmeli-suneli i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy sos się zredukuje dodajemy do niego posiekaną kolendrę, bazylię oraz przyprawę chmeli-suneli jeżeli potrzeba.

W misce za pomocą widelca łączymy mozzarellę, ser manouri, fetę oraz kolendrę.

Kiedy ciasto nam wyrośnie, rozwałkowujemy kawałek wielkości dłoni w kształt prostokąta, ciasto powinno mieć grubość ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta formujemy łódeczkę, rogi zawijamy do 1/3 wysokości ciasta z obu stron, a końcówki łączymy.

Ciasto przekładamy na podsypaną mąką deskę, nadziewamy farszem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika robimy wgłębienie w nadzieniu, w które wkładamy żółtko. Rogi smarujemy masłem i pieczemy jeszcze minimum 2 minuty, lub do momentu aż żółtko zetnie się tak jak lubimy.

Chaczapuri dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z sosem satsebeli.

Doradca Smaku
Jeśli ciasto jest zbyt luźne, można je odrobinę podsypać mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat