Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Placki:
-
cukinia
1 szt. -
mąka
50 g -
żółtko jajek
1 szt. -
cebula
1 szt. -
tymianek
2 łyżeczki -
majeranek
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej do smażenia
Sałatka z cukinii:
-
cukinia
1/2 szt. -
oliwa
1 łyżka -
sok z 1/4 cytryny
-
zielona cebulka
1 szt. -
pomidor
1/2 szt. -
rzodkiewka
3 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Dodatki:
-
ser ricotta
-
łosoś wędzony
-
koperek
Przepis i sposób przygotowania Placki z cukinii
Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól, dobrze wymieszaj i odsącz z wody.
Do cukinii dodaj mąkę, żółtko, cebulę, tymianek, majeranek oraz pieprz i dobrze wymieszaj (masa powinna mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane).
Na rozgrzany olej wyłóż powstałą masę formując płaskie, okrągłe placki o grubości ok. 1 cm i smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste.
Do miski wlej oliwę, za pomocą obieraczki wytnij z cukinii cienkie długie paski, dodaj cytryny, soli, pomidora oraz rzodkiewkę i dokładnie wymieszaj.
Placki podawaj z sałatką, ricottą, wędzonym łososiem, posypane świeżym koperkiem.
Smacznego!
Komentarze (0)