Placki z cukinii

Placki z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto propozycja na fit placki z cukinii. Kilka prostych składników, do smaku majeranek i tymianek i gotowe. W roli dodatków sałatka z cukinii, ricotta, wędzony łosoś i koperek. Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki:

  • cukinia

    1 szt.
  • mąka

    50 g
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

Sałatka z cukinii:

  • cukinia

    1/2 szt.
  • oliwa

    1 łyżka
  • sok z 1/4 cytryny

  • zielona cebulka

    1 szt.
  • pomidor

    1/2 szt.
  • rzodkiewka

    3 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki:

  • ser ricotta

  • łosoś wędzony

  • koperek

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placki z cukinii

Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól, dobrze wymieszaj i odsącz z wody.

Do cukinii dodaj mąkę, żółtko, cebulę, tymianek, majeranek oraz pieprz i dobrze wymieszaj (masa powinna mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane).

Na rozgrzany olej wyłóż powstałą masę formując płaskie, okrągłe placki o grubości ok. 1 cm i smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste.

Do miski wlej oliwę, za pomocą obieraczki wytnij z cukinii cienkie długie paski, dodaj cytryny, soli, pomidora oraz rzodkiewkę i dokładnie wymieszaj.

Placki podawaj z sałatką, ricottą, wędzonym łososiem, posypane świeżym koperkiem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat