Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pieczeń wołowa z knedliczkami wg Piotra Ogińskiego
Upieczone kości przekładamy do wody wraz z nieobranymi warzywami, koncentratem oraz winem, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie sos odcedzamy i redukujemy co najmniej o połowę.
W międzyczasie na blaszce do pieczenia łączymy cukier, musztardę, czosnek, przyprawy, tymianek oraz rozmaryn, dokładnie marynujemy nasz udziec wołowy i odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wołowinę pieczemy przez 2-3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
W międzyczasie do mąki dodajemy cukier, drożdże, jajko, wodę oraz sól i zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie znowu zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, formujemy knedliczki tak, jak jest to pokazane w filmie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte knedliczki gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut, pamiętając o tym by co 3-4 minuty obracać knedliczka.
Ugotowane knedliki kroimy za pomocą nitki i odstawiamy.
10 minut przed wyjęciem wołowiny na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek, po czym pieczemy go przez ostatnie 10 minut wraz z wołowiną.
Upieczoną wołowinę wyciągamy z piekarnika, soki przelewamy do sosu który redukujemy, a wołowinę zostawiamy na 10-15 minut by odpoczęła.
Kiedy sos się zredukuje danie możemy wykładać. Na talerzu rozlewamy sos, kładziemy kawałek wołowiny, knedliczki, ogórki konserwowe oraz chips z bekonu.
Smacznego!