Co na obiad: Pieczeń wołowa z knedliczkami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Pieczeń wołowa z knedliczkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna pieczeń wołowa ze znanymi z kuchni czeskiej knedliczkami. Sekretem jest sos demi glace, który gotowany przez 24 godziny nadaje pieczeni wyjątkowego i niesamowitego smaku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos:

  • upieczone kości

    0.5 kg
  • woda

    3 l
  • cebule

    3 szt.
  • por

    1 szt.
  • marchewki

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml

Pieczeń:

  • udziec wołowy

    1.5 kg
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    3 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz kolorowy

  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

    4 łyżeczki
  • liście laurowe

    5 liści
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • tymianek świeży

  • rozmaryn świeży

Knedliczki:

  • mąka

    300 g
  • drożdże

    15 g
  • cukier

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt.
  • woda ciepła

    150-200 ml
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Chips z boczku:

  • bekon

    3 plastry

Dodatki:

  • ogóreczki konserwowe

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pieczeń wołowa z knedliczkami wg Piotra Ogińskiego

Upieczone kości przekładamy do wody wraz z nieobranymi warzywami, koncentratem oraz winem, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie sos odcedzamy i redukujemy co najmniej o połowę.

W międzyczasie na blaszce do pieczenia łączymy cukier, musztardę, czosnek, przyprawy, tymianek oraz rozmaryn, dokładnie marynujemy nasz udziec wołowy i odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wołowinę pieczemy przez 2-3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

W międzyczasie do mąki dodajemy cukier, drożdże, jajko, wodę oraz sól i zagniatamy ciasto. 

Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie znowu zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, formujemy knedliczki tak, jak jest to pokazane w filmie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte knedliczki gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut, pamiętając o tym by co 3-4 minuty obracać knedliczka.

Ugotowane knedliki kroimy za pomocą nitki i odstawiamy.

10 minut przed wyjęciem wołowiny na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek, po czym pieczemy go przez ostatnie 10 minut wraz z wołowiną.

Upieczoną wołowinę wyciągamy z piekarnika, soki przelewamy do sosu który redukujemy, a wołowinę zostawiamy na 10-15 minut by odpoczęła.

Kiedy sos się zredukuje danie możemy wykładać. Na talerzu rozlewamy sos, kładziemy kawałek wołowiny, knedliczki, ogórki konserwowe oraz chips z bekonu. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat