Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pieczeń wołowa z knedliczkami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna pieczeń wołowa ze znanymi z kuchni czeskiej knedliczkami. Sekretem jest sos demi glace, który gotowany przez 24 godziny nadaje pieczeni wyjątkowego i niesamowitego smaku.

Składniki:

Sos:

upieczone kości 0.5 kg
woda 3 l
cebule 3 szt.
por 1 szt.
marchewki 2 szt.
pietruszka 1 szt.
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
wino czerwone wytrawne 200 ml

Pieczeń:

udziec wołowy 1.5 kg
cukier 2 łyżeczki
Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
pieprz kolorowy
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 4 łyżeczki
liście laurowe 5 liści
majeranek 2 łyżeczki
tymianek świeży
rozmaryn świeży

Knedliczki:

mąka 300 g
drożdże 15 g
cukier 2 łyżeczki
jajko 1 szt.
woda ciepła 150-200 ml
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Chips z boczku:

bekon 3 plastry

Dodatki:

ogóreczki konserwowe

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pieczeń wołowa z knedliczkami wg Piotra Ogińskiego

Upieczone kości przekładamy do wody wraz z nieobranymi warzywami, koncentratem oraz winem, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie sos odcedzamy i redukujemy co najmniej o połowę.

W międzyczasie na blaszce do pieczenia łączymy cukier, musztardę, czosnek, przyprawy, tymianek oraz rozmaryn, dokładnie marynujemy nasz udziec wołowy i odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wołowinę pieczemy przez 2-3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

W międzyczasie do mąki dodajemy cukier, drożdże, jajko, wodę oraz sól i zagniatamy ciasto. 

Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie znowu zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, formujemy knedliczki tak, jak jest to pokazane w filmie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte knedliczki gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut, pamiętając o tym by co 3-4 minuty obracać knedliczka.

Ugotowane knedliki kroimy za pomocą nitki i odstawiamy.

10 minut przed wyjęciem wołowiny na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek, po czym pieczemy go przez ostatnie 10 minut wraz z wołowiną.

Upieczoną wołowinę wyciągamy z piekarnika, soki przelewamy do sosu który redukujemy, a wołowinę zostawiamy na 10-15 minut by odpoczęła.

Kiedy sos się zredukuje danie możemy wykładać. Na talerzu rozlewamy sos, kładziemy kawałek wołowiny, knedliczki, ogórki konserwowe oraz chips z bekonu. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak