Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na tradycyjny śląski obiad. Rolady z duszonej wołowiny, do tego kluski śląskie i modro kapusta i mamy tradycyjny, śląski obiad. Sami spróbujcie, jakie pyszne!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Modro kapusta:

  • kapusta czerwona

    1 mała szt.
  • ocet spirytusowy

    80 ml
  • jabłko

    1 szt.
  • boczek

    150 g
  • cebula

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • pieprz kolorowy

  • cukier

    2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 szt.
  • Goździki całe Prymat

    4 szt.
  • majeranek

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • olej

    (opcjonalnie)

Rolady:

  • udziec wołowy

    800 g
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżeczki
  • boczek

    80 g
  • ogórki kiszone

    8 szt.
  • cebula biała

    1/2 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • pieprz kolorowy

  • woda

    1 l
  • bulion

    1 l
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • mąka pszenna

    3 łyżeczki
  • biała nić (do zawijania)

Kluski:

  • ziemniaki typu C

    600 g
  • mąka ziemniaczana

    150 g
  • jajko

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego

Kapustę gotujemy w wrzątku przez ok 20-25 minut, a boczek wraz z cebulą smażymy od zimnej patelni, by zeszklić cebulę oraz wytopić tłuszcz z boczku. Ugotowaną kapustę łączymy z boczkiem, cebulą oraz jabłkiem, i doprawiamy octem, solą oraz przyprawami. Jeżeli kapusta będzie sucha, możemy dodać oleju. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.

W tym czasie wołowinę dzielimy na 100 gramowe kawałki, rozbijamy, smarujemy musztardą, faszerujemy boczkiem, cebulą oraz ogórkiem i starannie formujemy rolady, które później zawijamy białą nicią. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone rolady przekładamy do większego garnka, podlewamy wodą oraz bulionem, dodajemy musztardę, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy do miękkości (około 3 godziny). Kiedy rolady się duszą, ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy jajko, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski z dziurką.

Kluski gotujemy 5 minut na rozgrzanej i osolonej wodzie. Kiedy kluski się gotują, zagęszczamy sos do rolad zawiesiną z wody oraz mąki pszennej, gotujemy 2 minuty i wykładamy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat