Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(91)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na tradycyjny śląski obiad. Rolady z duszonej wołowiny, do tego kluski śląskie i modro kapusta i mamy tradycyjny, śląski obiad. Sami spróbujcie, jakie pyszne!

Składniki:

Modro kapusta:

kapusta czerwona 1 mała szt.
ocet spirytusowy 80 ml
jabłko 1 szt.
boczek 150 g
cebula 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy
cukier 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
Goździki całe Prymat 4 szt.
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie 5 ziaren
olej (opcjonalnie)

Rolady:

udziec wołowy 800 g
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżeczki
boczek 80 g
ogórki kiszone 8 szt.
cebula biała 1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy
woda 1 l
bulion 1 l
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
mąka pszenna 3 łyżeczki
biała nić (do zawijania)

Kluski:

ziemniaki typu C 600 g
mąka ziemniaczana 150 g
jajko 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego

Kapustę gotujemy w wrzątku przez ok 20-25 minut, a boczek wraz z cebulą smażymy od zimnej patelni, by zeszklić cebulę oraz wytopić tłuszcz z boczku. Ugotowaną kapustę łączymy z boczkiem, cebulą oraz jabłkiem, i doprawiamy octem, solą oraz przyprawami. Jeżeli kapusta będzie sucha, możemy dodać oleju. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.

W tym czasie wołowinę dzielimy na 100 gramowe kawałki, rozbijamy, smarujemy musztardą, faszerujemy boczkiem, cebulą oraz ogórkiem i starannie formujemy rolady, które później zawijamy białą nicią. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone rolady przekładamy do większego garnka, podlewamy wodą oraz bulionem, dodajemy musztardę, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy do miękkości (około 3 godziny). Kiedy rolady się duszą, ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy jajko, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski z dziurką.

Kluski gotujemy 5 minut na rozgrzanej i osolonej wodzie. Kiedy kluski się gotują, zagęszczamy sos do rolad zawiesiną z wody oraz mąki pszennej, gotujemy 2 minuty i wykładamy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak