Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(95)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Przepis na tradycyjny śląski obiad. Rolady z duszonej wołowiny, do tego kluski śląskie i modro kapusta i mamy tradycyjny, śląski obiad. Sami spróbujcie, jakie pyszne!

Składniki:

Modro kapusta:

kapusta czerwona
1 mała szt.
ocet spirytusowy
80 ml
jabłko
1 szt.
boczek
150 g
cebula
1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
pieprz kolorowy
Sklep Prymat
cukier
2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat
5 szt.
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
4 szt.
Sklep Prymat
majeranek
1 łyżka
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 ziaren
Sklep Prymat
olej
(opcjonalnie)

Rolady:

udziec wołowy
800 g
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
boczek
80 g
ogórki kiszone
8 szt.
cebula biała
1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
pieprz kolorowy
Sklep Prymat
woda
1 l
bulion
1 l
ziele angielskie
3 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt.
Sklep Prymat
mąka pszenna
3 łyżeczki
biała nić (do zawijania)

Kluski:

ziemniaki typu C
600 g
mąka ziemniaczana
150 g
jajko
1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego

Kapustę gotujemy w wrzątku przez ok 20-25 minut, a boczek wraz z cebulą smażymy od zimnej patelni, by zeszklić cebulę oraz wytopić tłuszcz z boczku. Ugotowaną kapustę łączymy z boczkiem, cebulą oraz jabłkiem, i doprawiamy octem, solą oraz przyprawami. Jeżeli kapusta będzie sucha, możemy dodać oleju. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.

W tym czasie wołowinę dzielimy na 100 gramowe kawałki, rozbijamy, smarujemy musztardą, faszerujemy boczkiem, cebulą oraz ogórkiem i starannie formujemy rolady, które później zawijamy białą nicią. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone rolady przekładamy do większego garnka, podlewamy wodą oraz bulionem, dodajemy musztardę, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy do miękkości (około 3 godziny). Kiedy rolady się duszą, ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy jajko, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski z dziurką.

Kluski gotujemy 5 minut na rozgrzanej i osolonej wodzie. Kiedy kluski się gotują, zagęszczamy sos do rolad zawiesiną z wody oraz mąki pszennej, gotujemy 2 minuty i wykładamy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak