Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego
Kapustę gotujemy w wrzątku przez ok 20-25 minut, a boczek wraz z cebulą smażymy od zimnej patelni, by zeszklić cebulę oraz wytopić tłuszcz z boczku. Ugotowaną kapustę łączymy z boczkiem, cebulą oraz jabłkiem, i doprawiamy octem, solą oraz przyprawami. Jeżeli kapusta będzie sucha, możemy dodać oleju. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
W tym czasie wołowinę dzielimy na 100 gramowe kawałki, rozbijamy, smarujemy musztardą, faszerujemy boczkiem, cebulą oraz ogórkiem i starannie formujemy rolady, które później zawijamy białą nicią. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone rolady przekładamy do większego garnka, podlewamy wodą oraz bulionem, dodajemy musztardę, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy do miękkości (około 3 godziny). Kiedy rolady się duszą, ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy jajko, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski z dziurką.
Kluski gotujemy 5 minut na rozgrzanej i osolonej wodzie. Kiedy kluski się gotują, zagęszczamy sos do rolad zawiesiną z wody oraz mąki pszennej, gotujemy 2 minuty i wykładamy. Smacznego!