Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Modro kapusta:
-
kapusta czerwona
1 mała szt. -
ocet spirytusowy
80 ml -
jabłko
1 szt. -
boczek
150 g -
cebula
1 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
pieprz kolorowy
-
cukier
2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
5 szt. -
Goździki całe Prymat
4 szt. -
majeranek
1 łyżka -
ziele angielskie
5 ziaren -
olej
(opcjonalnie)
Rolady:
-
udziec wołowy
800 g -
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżeczki -
boczek
80 g -
ogórki kiszone
8 szt. -
cebula biała
1/2 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
pieprz kolorowy
-
woda
1 l -
bulion
1 l -
ziele angielskie
3 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt. -
mąka pszenna
3 łyżeczki -
biała nić (do zawijania)
Kluski:
-
ziemniaki typu C
600 g -
mąka ziemniaczana
150 g -
jajko
1 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Rolady śląskie z kluskami wg Piotra Ogińskiego
Kapustę gotujemy w wrzątku przez ok 20-25 minut, a boczek wraz z cebulą smażymy od zimnej patelni, by zeszklić cebulę oraz wytopić tłuszcz z boczku. Ugotowaną kapustę łączymy z boczkiem, cebulą oraz jabłkiem, i doprawiamy octem, solą oraz przyprawami. Jeżeli kapusta będzie sucha, możemy dodać oleju. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
W tym czasie wołowinę dzielimy na 100 gramowe kawałki, rozbijamy, smarujemy musztardą, faszerujemy boczkiem, cebulą oraz ogórkiem i starannie formujemy rolady, które później zawijamy białą nicią. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podsmażone rolady przekładamy do większego garnka, podlewamy wodą oraz bulionem, dodajemy musztardę, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy do miękkości (około 3 godziny). Kiedy rolady się duszą, ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i wypełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy jajko, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski z dziurką.
Kluski gotujemy 5 minut na rozgrzanej i osolonej wodzie. Kiedy kluski się gotują, zagęszczamy sos do rolad zawiesiną z wody oraz mąki pszennej, gotujemy 2 minuty i wykładamy. Smacznego!
Komentarze (0)