Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone, nadziewane pomidory
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i dodaj 1 łyżeczkę oliwy. Zamieszaj makaron. Odłóż, aby lekko przestygł.
3. Odetnij "kapelusze" z pomidorów. Odłóż je na bok.
4. Używając łyżeczki albo drylownicy do melona, wyjmij miękki środek pomidora.
5. Pokrój na dość małe kawałki miąższ pomidora.
6. Podgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż pokrojoną na drobne kawałki cebulę na złoty kolor.
7. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwileczkę uważając, aby czosnek się nie przypalił.
8. Dodaj miąższ z pomidora i gotuj, aż prawie cała woda odparuje. W zależności jak dużych i soczystych pomidorów używasz, może to trwać od 5 do nawet 10minut.
9. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę.
10. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokruszone sery: fetę i gorgonzolę (50 gram). Zamieszaj.
11. Dodaj makaron i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
12. Nadziej pomidory farszem. Przykryj "kapeluszami". Skrop wierzch pomidorów 1 łyżką oliwy.
13. Następnie piecz przez 25minut. Po tym czasie zmień ustawienie piekarnika na grill i piecz kolejne 5-10minut albo tak długo, aż pomidory będę lekko "pomarszczone", ale nie popękne.
14. Od razu podawaj.