Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
karp dzwonka
700 g -
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
pistacje posiekane
7 łyżek (drobno) -
Bułka tarta klasyczna Prymat
7 łyżek (z chleba orkiszowego) -
szalotka
2 szt. (drobno siekana) -
skórka z cytryny
1/2 łyżeczki -
skórka pomarańczowa
1/2 łyżeczki -
natka pietruszki
4 łyżki -
czosnek
1 ząbek (przez praskę) -
oliwa
8 łyżek -
buraki
3 szt. -
sok z pomarańczy
1/2 szklanki -
rodzynki
1/2 szklanki -
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Karp z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami
Rozdrobnione pistacje prażymy na suchej patelni i mieszkamy z bułką tartą, szalotką, skórką cytryny, czosnkiem, natką pietruszki, 6 łyżkami oliwy z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem. Karpia dzielimy na dzwony i płuczemy zimną wodą. Układamy na blaszce do pieczenia i przykrywamy pistacjowym farszem lekko go dociskając do ryby. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180˚ i pieczemy przez 20 minut. Buraczki myjemy, każdy zawijamy oddzielnie w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚ i pieczemy przez godzinę. Rodzynki zalewamy wrzącą woda i moczymy ok. 20 minut. Buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich skórkę i sok z pomarańczy, mieszkamy z odsączonymi rodzynkami. Doprawiamy cynamonem i sporą ilością zmielonego pieprzu, mieszamy i podgrzewamy.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (0)