Przepis i sposób przygotowania na: dietetyczny placek po węgiersku
Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce.Odciskamy z nich całą wodę.
Doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy jajko i otręby.
Dokładnie mieszamy.
Filet z kurczaka (umyty i oczyszczony) pokroić na małe kawałki.
Obsmażyć bez tłuszczu z pokrojoną w kostkę papryką.
Podlać szklanką wody i dodać czosnek niedźwiedzi,wędzoną paprykę i przecier pomidorowy.
Całość dusić 30 minut.
Po tym czasie zagęścić sos skrobia kukurydzianą rozpuszczoną w niewielkiej ilści wody.
Placki smażymy na suchej patelni
(ja przetarłam patelnię ceramiczną recznikiem papierowym z malutka ilością oleju)
pod przykryciem,po 10 minut z każdej strony.
Następnie po 2 minuty bez przykrycia aby odparowały(zrobią sie lekko chrupiące)
Placki podajemy polane sosem
dodatkowo dałam odrobine startego sera żółtego(ale to tak poza dietą ;)
mozna podać z kleksem jogurtu greckiego light
SMACZNEGO