Calzone bolognese

Calzone bolognese

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    150 g
  • mielona baranina

    100 g
  • seler naciowy

    60 g
  • marchew

    60 g
  • cebula

    40 g
  • pomidory

    3 łyżki (pulpa pomidorowa)
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • mąka orkiszowa

    200 g
  • cukier brzozowy

    1,5 łyżki
  • jajko

    1 szt.
  • drożdże świeże

    7,5 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • mleko 2%

    125 ml (ciepłe)
  • oregano

  • szałwia

  • rozmaryn

  • bazylia

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Calzone bolognese

Do garnka wrzucamy mięso, marchew startą na grubych oczkach, seler i cebulę pokrojone w drobną kostkę, posiekane zioła, pieprz, dolewamy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso przestanie być surowe, po czym dodajemy pulpę, łyżkę cukru, przecier pomidorowy i dusimy jeszcze przez 10−15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. W miseczce robimy rozczyn z pokruszonych drożdży, połowy łyżki cukru, 100 ml mleka i łyżki mąki. Rozczyn przykryty ściereczką odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu na blat wysypujemy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, łyżkę oliwy i rozczyn. Wyrabiamy z całości gładkie ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na okrągły, cienki placek. Wykładamy na niego wystudzony sos bolognese. Brzeg ciasta smarujemy odrobioną wody i zamykamy placek, tworząc duży pieróg. sklejone brzegi ciasta zawijamy, żeby mieć pewność, że calzone nie rozklei się podczas pieczenia. Z wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem i bardzo gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane calzone pieczemy w temperaturze 180˚C około 30 minut.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

agi0911 20.02.2018 15:54
Uwielbiam calzone!
Bożena Matuszczyk 20.02.2018 00:17
Smakowite, wygląda rewelacyjnie i kusząco;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat