Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wołowe
150 g -
mielona baranina
100 g -
seler naciowy
60 g -
marchew
60 g -
cebula
40 g -
pomidory
3 łyżki (pulpa pomidorowa) -
przecier pomidorowy
1 łyżka -
mąka orkiszowa
200 g -
cukier brzozowy
1,5 łyżki -
jajko
1 szt. -
drożdże świeże
7,5 g -
oliwa
2 łyżki -
mleko 2%
125 ml (ciepłe) -
oregano
-
szałwia
-
rozmaryn
-
bazylia
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Calzone bolognese
Do garnka wrzucamy mięso, marchew startą na grubych oczkach, seler i cebulę pokrojone w drobną kostkę, posiekane zioła, pieprz, dolewamy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso przestanie być surowe, po czym dodajemy pulpę, łyżkę cukru, przecier pomidorowy i dusimy jeszcze przez 10−15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. W miseczce robimy rozczyn z pokruszonych drożdży, połowy łyżki cukru, 100 ml mleka i łyżki mąki. Rozczyn przykryty ściereczką odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu na blat wysypujemy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, łyżkę oliwy i rozczyn. Wyrabiamy z całości gładkie ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na okrągły, cienki placek. Wykładamy na niego wystudzony sos bolognese. Brzeg ciasta smarujemy odrobioną wody i zamykamy placek, tworząc duży pieróg. sklejone brzegi ciasta zawijamy, żeby mieć pewność, że calzone nie rozklei się podczas pieczenia. Z wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem i bardzo gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane calzone pieczemy w temperaturze 180˚C około 30 minut.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (2)