Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone bolognese

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 150 g
mielona baranina 100 g
seler naciowy 60 g
marchew 60 g
cebula 40 g
pomidory 3 łyżki (pulpa pomidorowa)
przecier pomidorowy 1 łyżka
mąka orkiszowa 200 g
cukier brzozowy 1,5 łyżki
jajko 1 szt.
drożdże świeże 7,5 g
oliwa 2 łyżki
mleko 2% 125 ml (ciepłe)
oregano
szałwia
rozmaryn
bazylia
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone bolognese

Do garnka wrzucamy mięso, marchew startą na grubych oczkach, seler i cebulę pokrojone w drobną kostkę, posiekane zioła, pieprz, dolewamy odrobinę wody. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso przestanie być surowe, po czym dodajemy pulpę, łyżkę cukru, przecier pomidorowy i dusimy jeszcze przez 10−15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. W miseczce robimy rozczyn z pokruszonych drożdży, połowy łyżki cukru, 100 ml mleka i łyżki mąki. Rozczyn przykryty ściereczką odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu na blat wysypujemy resztę mąki, dodajemy pozostałe mleko, łyżkę oliwy i rozczyn. Wyrabiamy z całości gładkie ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy je na okrągły, cienki placek. Wykładamy na niego wystudzony sos bolognese. Brzeg ciasta smarujemy odrobioną wody i zamykamy placek, tworząc duży pieróg. sklejone brzegi ciasta zawijamy, żeby mieć pewność, że calzone nie rozklei się podczas pieczenia. Z wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem i bardzo gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane calzone pieczemy w temperaturze 180˚C około 30 minut.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 20.02.2018 15:54
Uwielbiam calzone!
Bożena Matuszczyk 20.02.2018 00:17
Smakowite, wygląda rewelacyjnie i kusząco;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak