Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki a'la Stenia
Następnie zaś płuczę jest bardzo dokładnie kilka razy w ciepłej wodzie. Odsączone posypuję grubą warstwą soli i najlepiej twardą szczotką szoruję, aż będą całkiem czyste. A potem znowu płuczę intensywnie pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczone zalewam zimną wodą i odstawiam na co najmniej godzinę.Po tym czasie flaki przekładam do garnka, zalewam zimna wodą i zagotowuję. Wyjmuję je z garnka, przelewam zimną wodą (wodę, w której się gotowały wylewam), zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i i gotuję do miękkości na wolnym ogniu. Gotowanie flaków trwa około 3 godzin.Ugotowane, miękkie flaki wyjmuję z wywaru (wywar zachowuję), studzę, następnie kroję na cienkie paski i przekładam do wywaru.Jeśli flaki mrożone (już pokrojone):
Zamrożone flaki wrzucam do wrzącego bulionu, gotuję przez 10 minut, aż staną się miękkie.Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję "na zapałkę".Oliwę rozgrzewam na patelni, kiedy gorąca, wrzucam warzywa i smażę, często mieszając przez 3 minuty, patelnię zdejmuję z ognia, dodaję oba rodzaje papryki w proszku i mieszam dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat.Podsmażone warzywa przekładam do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw.