Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pstrąg pieczony w folii

5.0
(123)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pstrąg pieczony w folii to prawdziwy rarytas. Koniecznie spróbujcie pieczonego pstrąga w tej wersji, a już zawsze będziecie go przyrządzać w ten sposób.

Składniki:

pstrąg świeży
1 szt.
cytryny
1/2 szt.
czosnek
1 ząbek
koperek
1 gałązka
rozmaryn świeży
1 gałązka
oregano świeże
1 gałązka
bazylia świeża
1 gałązka
pomidorki koktajlowe
4 szt.
Sól jodowana morska w tubie
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony w folii

Mniam! Pstrąg pieczony w folii to połączenie delikatnego w smaku mięsa ryby, ale też aromatycznych ziół oraz orzeźwiającej cytryny. Pstrąg pieczony w folii najlepiej smakuje w towarzystwie frytek lub pieczonych ziemniaczków. 

Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kładziemy na folii (musi być jej tyle żeby można było w niej zamknąć rybę).

2. Cytrynę kroimy w plasterki tak, żeby został nam kawałek do skropienia ryby. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, zioła rozdrabniamy.

3. Następnie nacinamy pstrąga i oprószamy solą (u mnie morską) i pieprzem (używam cayenne) oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Na wierzchu i w środek ryby kładziemy plasterki cytryny, czosnek, zioła i pomidorki koktajlowe poprzecinane na pół.
Folię szczelnie zamykamy i odstawiamy rybkę na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc, ale nie jest to konieczne).

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy zawiniętego w folię pstrąga i pieczemy około 20 minut.
Po tym czasie otwieramy folię i pieczemy jeszcze około 5 minut.

Szukacie sprawdzonego przepisu na pstrąga pieczonego w folii? Oto on! Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak smakuje Wam pieczony pstrąg i z jakimi dodatkami go serwujecie w swoich domach. A może dziś macie ochotę na dorsza? Jeśli tak, to tutaj jest genialny przepis.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzychu 08.08.2024 22:31
20 min to za krótko, ryba była niedopieczona.
Doradca Smaku 09.08.2024 07:57
Czas pieczenia warto dostosować do piekarnika i przed wyjęciem potrawy sprawdzić czy nadaje się do spożycia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak