Pieczone pstrągi to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsa. Poniżej znajdziecie kilka praktycznych wskazówek, jak przygotować takie rybki, aby wyszły idealnie.
Pstrąga od razu połóżcie na kawałku folii aluminiowej, w który zawiniecie go do pieczenia. Dzięki temu wszystkie przyprawy pozostaną wewnątrz i nic się nie zmarnuje. Pamiętajcie, że przy obróbce termicznej matowa strona folii ma iść na zewnątrz, a błyszcząca do środka. Wygodnym sposobem na przygotowanie pstrąga jest wycięcie całego kręgosłupa na samym początku, jeszcze przed przyprawieniem. Rybka będzie bardziej wiotka, ale zdecydowanie wygodniejsza w jedzeniu, bez tych wszystkich ości. Mielony kminek oraz suszony czosnek nadadzą mu wyrazistego smaku i aromatu. Przed podaniem skropcie Waszego pstrąga sokiem z cytryny, to tym bardziej podkręci jego smak. Możecie też umieścić kawałek cytryny na talerzu do samodzielnego skropienia. Takie pstrągi w folii możecie równie dobrze upiec w piekarniku, co na grillu. Folia zatrzyma wszystkie soki w środku i rybka dzięki temu nie wyschnie. Po więcej szczegółów sięgnijcie do:
>> PRZEPIS NA PIECZONE PSTRĄGI Z OPIEKANYMI ZIEMNIAKAMI I DIPEM TZATZIKI <<