Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
stek z polędwicy wołowej
200 gramów -
pomarańcze
2 sztuki -
imbir
1 łyżeczka -
czosnek
2 ząbki -
sałata lodowa
0,25 sztuki -
pomidorki koktajlowe
3 sztuki -
żółta papryka
0,25 sztuki -
cebula czerwona
20 gramów -
oliwa
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pomarańczowy stek z polędwicy wołowej w asyście sałatki mista
Stek:
Na steku nacinamy siatkę z obydwu stron. Z pomarańczy wyciskamy sok, połowę odstawiamy na bok, a pozostały mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i startym imbirem, po czym tak przygotowaną marynatą zalewamy stek i odkładamy do lodówki na 6 godzin.
Odstawiony sok podgrzewamy i redukujemy o połowę. Dodajemy oliwę. Stek grillujemy według stopnia wysmażenia, kroimy na plastry i wykładamy na talerz.
Polewamy przygotowanym sokiem z oliwą.
Sałatka:
Sałatę lodową rozdrabniamy rękami, dodajemy pomidorki pokrojone na połówki, paprykę pociętą na wąskie paski i cebulę pokrojoną w cienkie krążki.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (0)