Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny dorsz w czosnku i bazylii z piekarnika

5.0
(274)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dorsz z piekarnika jest lepszą opcją od smażonej ryby. Taki obiad z piekarnika to zdrowa i pyszna propozycja. Sprawdź, jak upiec dorsza!

Składniki:

filet z dorsza 400 g
ząbki czosnku 2 - 3 sztuki
bazylia świeża 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny dorsz w czosnku i bazylii z piekarnika

Przygotowanie dorsza w piekarniku pozwala nadać mu odpowiednią konsystencję i aromaty. Dodatek czosnku i bazylii świetnie komponuje się do smaku ryby. Koniecznie przetestuj przepis poniżej. 

1. Rybę opłukać, osuszyć i oprószyć solą

2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do małej miseczki. Dodać posiekaną bazylię i oliwę, wymieszać.

3. Rybę natrzeć z dwóch stron czosnkiem i bazylią rozrobioną w oliwie i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

4. Piec pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie - ryba lekko się przyrumieni.

Sprawdź, co jeszcze możesz przygotować z dorsza:

Dorsz na cytrynowym risotto

Ryba po grecku na dorszu

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 06.05.2015 13:06
Och mam na niego smaczek... :)
Mniam 06.05.2015 09:58
Tak przygotowanego dorsza zjadłabym ze smakiem :)
Edith85 06.05.2015 09:53
wygląda rewelacyjnie, ląduje w ulubionych :)
Aannkaa82 06.05.2015 09:51
Uwielbiam takie rybki :)
ilka01 06.05.2015 08:52
wygląda bardzo apetycznie :)
paulette17 06.05.2015 08:31
Bardzo zdrowo :)
Anna133 06.05.2015 08:29
wygląda to wspaniale, idealne na rodzinny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak