Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WĄTROBA PO WŁOSKU

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątroba cielęca 50 dag
tłuszcz 6 łyżek
pieczarki 6 dag
cebula
rosół 1 szkl
przecier pomidorowy 1 łyżka
szynka chuda 5 dag
natka pietruszki 1 łyżeczka
tyrbulka 1 łyżka
mąka 2 łyżki
sól do smkau
pieprz do smkau
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: WĄTROBA PO WŁOSKU

Przed przystąpieniem do smażenia wątroby przygotować sos. W rondlu w 2 łyżkach tłuszczu zrumienić lekko cebulę pokrojoną w plasterki, dodać drobno pokrojone pieczarki, przyprawić pieprzem i gałka muszkatołowa, podsmażyć mieszając, a gdy przestanie wydzielać się para, wlać do rondla rosół i dodać przecier pomidorowy. Zagotować i na słabym ogniu gotować powoli około 10 minut. Zaciągnąć sos łyżką maki, rozprowadzonej oddzielnie rosołem przy stałym mieszaniu, dodać bardzo drobno pokrojoną szynkę, pietruszkę, trybulkę. Sos przechowywać w cieple nie gotować. Wątrobę oczyścić, zdjąć błonę pokroić w małe plastry, przyprawić każdy sola i pieprzem i otoczyć w łyżce maki. Na patelni stopić 4 łyżki tłuszczu i usmażyć plastry wątroby. Usmażoną wątrobę podawać z makaronem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak