Przepis i sposób przygotowania na: Gnocci w sosie grzybowym
Z masy formować wałeczki i kroić je na 2-centymetrowe kawałki, każdy kawałek zaokrąglać na boczkach, kłaść na podsypanym mąką blacie i wyciskać wzorek widelcem lub trzepaczką.
Kluseczki wkładać pojedynczo do gotującej się, osolonej wody i gotować 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżkę cedzakową.
Suszone grzyby przez godzinę moczyć w szklance wody w małym garnuszku, po czym ugotować je w tej samej wodzie, wyjąć z wody (wodę z grzybów zostawić!) i pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić umyte, obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, smażyć, aż wszystkie zmiękną. Po tym czasie wlać wodę z grzybów i dodać pokrojone grzybki.
Chwilę razem gotować, podlać bulionem i poczekac, aż sos się odrobinę zredukuje. W kubeczku wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i wlać do grzybów, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać świeżą natkę pietruszki i zabielić śmietanką.
Gotowym sosem polewać kluseczki i podawać od razu.